Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Γερμανία κρατά την ευρωζώνη

Βιομηχανική παραγωγή σε «βαθύ κόκκινο»

Νεκρώνουν τις επενδύσεις οι επιχειρηματίες

Βαρέλι δίχως πάτο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα που παραμένει σε «βαθύ κόκκινο» επί 41 μήνες. Ωστόσο η Γερμανία έδωσε μια «ανάσα» στην ευρωζώνη με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε υψηλά 11 μηνών. Στη Γαλλία, όμως, ο δείκτης διολίσθησε σε χαμηλό 4 μηνών.

Ο σχετικός δείκτης PMI έκλεισε στις 41,7 μονάδες ελάχιστα ενισχυμένος από τις 41,4 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο.

Η διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων αντανακλάται στην κατακρήμνιση των νέων βιομηχανικών παραγγελιών ένα μέγεθος που αποτυπώνει την νέκρα στο μέτωπο των επενδύσεων από τους επιχειρηματίες. Ο σχετικός δείκτης παρουσίασε τον ταχύτερο ρυθμό κατρακύλας από το 1999 που μαζεύονται αυτά τα στοιχεία, αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα, ο ρυθμός μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό επιβραδύνθηκε, κάτι που υποδεικνύει πως η εγχώρια ζήτηση είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόδοση του κλάδου.

Η εξασθένιση των παραγγελιών είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή, που συνέχισε να μειώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τον Δεκέμβριο. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές προχώρησαν σε νέες περικοπές προσωπικού, με το ρυθμό μείωσης της απασχόλησης, ωστόσο, να εξασθενεί σε σχέση με το Δεκέμβριο και να καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 19 μηνών.

Οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν για 23ο μήνα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται  αν και με χαμηλότερο ρυθμό εν μέρει εξαιτίας του ισχυρότερου ευρώ. Η υποχώρηση δε του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών κατέστησε λιγότερο επώδυνες τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές εργοστασίου.

«Το νέο έτος δεν κατόρθωσε να φέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας οδεύει προς την ανάκαμψη», σχολίασε ο Φιλ Σμίθ οικονομολόγος της Markit προσθέτοντας πως τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπέδειξαν ότι η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί πριν παρουσιάσει κάποια βελτίωση, καθώς οι εισερχόμενες νέες εργασίες υποχωρούν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας.

Γερμανική "πνοή" στην ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη ο κλάδος μεταποίησης παρέμεινε σε «κόκκινη περιοχή» κάτω των 50 μονάδων που υποδηλώνει υφεσιακές τάσεις, αλλά ήταν σχετικά βελτιωμένος κυρίως χάρη στο βοηθητικό χέρι της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γερμανία που κράτησε τις πιέσεις περισσότερο από Γαλλία και Ισπανία και λιγότερο από Ιταλία που η εικόνα ήταν σχεδόν στάσιμη.

Συγκεκριμένα, στην ευρωζώνη ο Δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 47,9 που είναι υψηλά επίπεδα 11 μηνών, όταν το Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 46,1. Στην Γερμανία ο ΡΜΙ αναρριχήθηκε στο 49,8 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα μέσα του 2009. Στη Γαλλία, ωστόσο, ο δείκτης διολίσθησε σε χαμηλό 4 μηνών, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης είναι σε ύφεση για 21 διαδοχικούς μήνες.

«Μέχρι τώρα, ο κλάδος μεταποίησης βάραινε την οικονομία της ευρωζώνης. Τα στοιχεία από το ΡΜΙ όμως υποδεικνύουν ότι το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να ήταν η αρχή της ανάκαμψης» δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. «Εάν δεν υπάρξουν νέα εμπόδια από την κρίση χρέους, τα στοιχειά αυτά εντείνουν την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στα μέσα του 2013» καταλήγει.

Παγκόσμιο "δράμα"

Στην αρχή έλεγαν το πρόβλημα ήταν η «ελληνική τραγωδία» και ύστερα κάποιων «απροσάρμοστων» χωρών κάπου εκεί... στο Νότο. Τώρα ανακαλύπτουν ότι το «δράμα» αφορά ολόκληρη την ευρωζώνη. Και όχι μόνο, εκτείνεται έως την καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας τις ΗΠΑ επηρεάζοντας αναλόγως και την «αναδυόμενη» Κίνα.

Το καθοδικό σπιράλ στην πραγματική διαδικασία παραγωγής από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν κυριολεκτικά κηρύξει «απεργία επενδυτικών δαπανών» καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι δομικό, παρά τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες μιας σειράς mainstream "ορθόδοξων" οικονομικών αναλυτών στηρίξουν τις ερμηνίες τους σε χιλιομασημένα ιδεολογήματα του στυλ «τεμπέληδες», «προβληματικοί» που δεν δουλεύουν και χρειάζονται "προσαρμογές"... λιτότητας βέβαια.

Στην Κίνα ο δείκτης μεταποίησης PMI έμεινε υποχώρησε λίγο στις 50,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,6 ένα μήνα πριν. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P, η Κίνα διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο μεταξύ των 32 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, να υποστεί επιδείνωση της αναπτυξιακής της προοπτικής λόγω υπερβολικής εξάρτησης της οικονομίας από τις κεφαλαιακές επενδύσεις.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 7,9%, από 7,8% το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 7,8%. Στις 55,8 μονάδες διαμορφώθηκε η τελική μέτρηση του μεταποιητικού δείκτη PMI για τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από την προκαταρκτική εκτίμηση που ήταν στις 56,1 μονάδες. Ωστόσο παρέμεινε σε υψηλό 9 μηνών, σύμφωνα με την Markit.

Παράλληλα  ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις στις κατασκευές αφήνοντας παράθυρα βελτίωσης στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα μετά τα μαντάτα της Τετάρτης για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δ' τρίμηνο του 2012, για πρώτη φορά από το 2009 που ξεκίνησαν οι "ενέσεις" κρατικών στηρίξεων μέσω της "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE) με αγορές ομολόγων από την Ομoσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed).

Ρίζα

Η ρίζα της κρίσης διεθνώς βρίσκεται στην αδυναμία των εταιρικών κερδοφοριών, όχι τόσο ως απόλυτο νούμερο (που κι αυτό πιέζεται), αλλά κυρίως ως ποσοστό των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στην παραγωγή. Αυτό εξηγεί και την απροθυμία των άμεσων πραγματικών επενδύσεων που υποχωρούν. Με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κάθονται σε ένα βουνό από ρευστό από προηγούμενα κέρδη, τα οποία δεν θεωρούν αποδοτικό να επενδύσουν.

Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, όταν σηκώνει «κόκκινη σημαία», καθώς διαπιστώνει τη νέα κατρακύλα που συντελείται στις πραγματικές επενδυτικές δαπάνες, εξαιτίας της πτωτικής τάσης στις κερδοφορίες.

Έτσι οι «ενέσεις» ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων που αυξάνουν τα δημόσια χρέη καταλήγουν αναποτελεσματικές, τροφοδοτώντας... φούσκες στα χρηματιστήρια.

Ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος (L. Feld) της Καγκελαρίου της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να προβαίνει σε δυνητικά απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων εφόσον χρειασθεί, είναι επικίνδυνη από οικονομική άποψη και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Κ. Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Βιομηχανία
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
Αλλοι 600.000 στον προθάλαμο των ατομικών συμβάσεων
ΒΕΑ: Ζητά εξαίρεση από το νέο φόρο ακινήτων
ΣΒΒΕ: Στα χαρτιά η βελτίωση των δεικτών
Φρένο στις αυξήσεις των βιομηχανικών προϊόντων
Ψάχνουν τον μίτο της ανάπτυξης
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ

....