Ηλεκτρονική Έκδοση

LTRO: Οι τράπεζες μειώνουν τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ

Κόπηκε η φόρα του ευρώ

Αρνητική χροιά είχε στο ευρώ η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι 27 τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν στις 6 Φεβρουαρίου 3,484 δισ. ευρώ από την 3ετή πράξη χρηματοδότησης LTRO, κατά πολύ χαμηλότερο από τα 137 δισ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας, εξηγεί ανάλυση της  FXCM. 

Ως αποτέλεσμα, η πρώτη αντίδραση στο EUR/USD ήταν η πτώση κατά 25 pips περίπου στο 1,3638. Επίσης, το ποσό της αποπληρωμής κινήθηκε και κάτω από τις εκτιμήσεις του Reuters των 20 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα η βελτίωση των δεικτών μεταποίησης PMI τον Ιανουάριο σε Ευρωζώνη και Γερμανία οδήγησαν το ευρώ-δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 14 μηνών, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί τις τελευταίες 4 ημέρες. Πιθανή αντίσταση για την ισοτιμία στο 1,3850 και στήριξη στο 1,3500.

Ο επικεφαλής οικονομολόγων της Markit, Chris Williamson, ανέφερε ότι «ενώ ο βιομηχανικός τομέας είναι πιθανό να λειτούργησε εις βάρος της οικονομίας της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2012, ο δείκτης PMI παρέχει ελπίδα ότι το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας αντιστροφής».

Στη συνέχεια, η ανεργία στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε στο 11,7%, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο στόχο που θέτει η ΕΚΤ, στο 2%, για πρώτη φορά από το 2010.

Αντίθετα με το ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου παρ’ όλο που τα στοιχεία μεταποίησης PMI στη Βρετανία ήταν ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων. Προς το παρόν το ζεύγος GBP/USD έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 1,5800, καταλήγει η  FXCM.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Πού σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση
Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες

....