Έντυπη Έκδοση

Η Ολλανδία κρατικοποιεί τράπεζα

Ηολλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε κρατικοποίηση της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας έπειτα από ανεπιτυχείς συνομιλίες με ιδιώτες για χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση θα ανακεφαλαιοποιήσει την SNS Reaal με 2,2 δισ. ευρώ, θα διαγράψει 800 εκατ.από προηγούμενη διάσωση και θα κάνει απομείωση σε στεγαστικά δάνεια αξίας 700 εκατ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η τράπεζα είδε να αποσύρονται 2,5 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς της, που ξεπερνούν τα 30 δισ. Ο υπουργός Οικονομικών και νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτογρ.), δήλωσε ότι, για να μην πέσει όλο το βάρος στους φορολογουμένους, οι μέτοχοι και κάτοχοι των χρεών της SNS θα συνεισφέρουν εξίσου. Επίσης, η κυβέρνηση θα δεσμεύσει 1 εκατ. ευρώ το 2014 από τις υπόλοιπες τράπεζες. Υστερα απ' αυτή την εξέλιξη και την προηγούμενη κρατικοποίηση της ΑΒΝ Amro Bank το 2008, οι δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ολλανδία θα είναι κρατικές. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η κρατικοποίηση θα αυξήσει 0,6% το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης. Οπως φαίνεται, δύσκολα και φέτος το έλλειμμα της Ολλανδίας θα πέσει κάτω από το 3%, με τις προβλέψεις να λένε 4,5%, κάτι που σημαίνει ότι οι Ολλανδοί ζουν κατά 28 δισ. ευρώ πάνω από τις δυνατότητές τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ολλανδία
Για το ίδιο θέμα
Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών

....