Έντυπη Έκδοση

Τ.Τ.: τα λεφτά έκαναν φτερά, αλλά κανένας δεν τα ψάχνει

Το μέλλον της τράπεζας περιλαμβάνει μόνο απώλειες για μικρομετόχους και εργαζόμενους

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απασχολεί μάλλον θεωρητικά την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η υλοποίηση των σχεδίων από τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση, ΤΧΣ, τρόικα, Τράπεζα της Ελλάδος, ενδιαφερόμενοι αγοραστές) περιλαμβάνει μόνο απώλειες τόσο για τους εργαζομένους όσο και κυρίως για τους μικρομετόχους.

Οι τελευταίοι ήδη έχασαν τα λεφτά τους, ενώ οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μη χάσουν περισσότερα. Ουδείς όμως ασχολείται με τα λεφτά που έκαναν φτερά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις τυχόν ευθύνες όλων των διοικήσεων.

Η μεγάλη ανατροπή

Ας δούμε όμως πώς οι εργαζόμενοι έγιναν «βάρος» για το Ταμιευτήριο. Από το 2004 μέχρι και το 2007 παρατηρούμε τον αριθμό των εργαζομένων να παρουσιάζει συγκρατημένη άνοδο 7,2%. Μάλιστα κινήθηκε σε αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την αύξηση του ενεργητικού της τράπεζας, που ανήλθε σε 20,8% κατά το αντίστοιχο διάστημα. Εκείνη την περίοδο επικεφαλής του Τ.Τ. ήταν ο Πάνος Τσουπίδης, ο οποίος ασχολιόταν περισσότερο με τις επενδύσεις που αποδείχθηκαν φούσκες και λιγότερο με το προσωπικό.

Τον Οκτώβριο του 2007 τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο Αγγελος Φιλιππίδης. Η μεγάλη ανατροπή στην εξέλιξη του αριθμού των εργαζομένων επήλθε το 2008 και συνεχίστηκε το 2009, με τάσεις σταθεροποίησης στη διετία 2010-2011. Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι πάντα εύκολο να προσλαμβάνεις προσωπικό και να ικανοποιείς αιτήματα προερχόμενα από διάφορες κατευθύνσεις, ενώ αντίθετα είναι δύσκολο και επίπονο να προχωρείς σε μείωση προσωπικού με απολύσεις, εθελουσίες και καταβολή αποζημιώσεων.

Το 2008, πρώτο έτος διοίκησης του Αγγελου Φιλιππίδη, ο αριθμός των εργαζομένων, σε επίπεδο ομίλου, αυξήθηκε κατά 35%. Η ίδια πολιτική αθρόων προσλήψεων συνεχίστηκε και το 2009, με αποτέλεσμα την αύξησή τους κατά 43%. Με άλλα λόγια, εντός της διετίας 2008-2009 ο αριθμός των εργαζομένων σχεδόν διπλασιάστηκε, από 1.318 στις 31.12.2007 σε 2.554 στις 31.12.2009.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι στην ίδια περίοδο 2008-2009 σημειώθηκε μεν αύξηση του ενεργητικού της τράπεζας κατά 36%, καθόλου ανάλογη με την άνοδο κατά 94% του προσωπικού. Στο επιχείρημα ότι ενδεχομένως το νέο προσωπικό χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ωρίμανσης για να επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγικότητας, σημειώνουμε ότι και για τα επόμενα δυο έτη που ακολούθησαν (2010-2011) το ενεργητικό της τράπεζας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Συμπερασματικά, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φορτώθηκε στη διετία 2008-2009 το διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων σε σχέση με αυτό που είχε στα τέσσερα προηγούμενα έτη 2004-2007, ενώ αντίθετα η αύξηση του ενεργητικού υπολείπεται κατά πολύ στην αντίστοιχη και τη μετέπειτα περίοδο.

Στην αναμονή οι εργαζόμενοι...

...ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ των προτάσεων της διοίκησης τελούν οι εργαζόμενοι του «νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».

Αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί σύγχυση λόγω των επίμονων αναφορών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 700-900 υπαλλήλων. Ο Αντώνης Δεληχάτσιος -πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων- σημειώνει πως από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει καν γνωστοί οι όροι συμμετοχής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πόσω δε μάλλον των εργαζομένων που θα θελήσουν να ανταποκριθούν, ανάλογες αναφορές προκαλούν εύλογα ερωτήματα.

Εκτιμά, δε, πως στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί το πλαίσιο κινήτρων και όρων, να μετρηθούν όσοι ενδιαφέρονται να αποχωρήσουν, ώστε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου να έχει διαμορφωθεί το τελικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του «νέου Τ.Τ.».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου θυμίζει πως στη συνάντηση της 25ης/1 μεταξύ εργαζομένων, εκπροσώπου του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών συμφωνήθηκαν τρεις βασικοί όροι που αφορούν στην επαναπρόσληψη και των 3.220 υπαλλήλων, τη μείωση των αποδοχών τους κατά 30% ( μεσοσταθμικά) και την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Ο αριθμός όσων πρόκειται να συμμετάσχουν δεν μπορεί να είναι εκ προοιμίου δεδομένος, εκτιμά ο Αντώνης Δεληχάτσιος, ο οποίος προειδοποιεί πως οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα θα οδηγούσε αυτόματα σε αναθεώρηση της σχετικής συμφωνίας από την πλευρά των εργαζομένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Για το ίδιο θέμα
Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών

....