Έντυπη Έκδοση

Να 'ναι καλά ο Μπερνάνκι, να τυπώνει χρήμα

Τρεις μύθοι, μια αλήθεια και ένα αναπάντητο ερώτημα

ΤΟ «ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ» του προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, μοιάζει να μην είναι αρκετό, όταν η τάση δείχνει προς ύφεση... και στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση περί συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,1% το δ' τρίμηνο του 2012 στέλνει «σήμα» για τις αδυναμίες που κρύβονταν τόσο καιρό κάτω από το χαλί σπάζοντας το γυαλί των «εύρωστων αγορών».

Οι επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματά τους και οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν βουτιά 15% εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων για το «δημοσιονομικό γκρεμό», οδηγώντας στη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

Αυτό δίνει μια γεύση τι θα συμβεί αν τραβήξουν μαζικά το «μαξιλάρι» των κρατικών ενισχύσεων στην οικονομία, που παραμένει διασωληνωμένη στη Fed.

Μέχρι τώρα τα χρηματιστήρια χόρευαν σε πρωτοφανείς ρυθμούς κερδοσκοπίας, χάρη στο άφθονο, πάμφθηνο, χρήμα που «τυπώνει» ο Μπερνάνκι.

Ο Αμερικανός αρχιτραπεζίτης προχώρησε σε τέσσερις απανωτούς γύρους «ποσοτικής χαλάρωσης» (Quantitative Easing) από το 2009, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, για να αποφύγει τα χειρότερα.

Υπό αυτό το πρίσμα αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει το τελευταίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα φθάσει στα 1,14 τρισ. δολ. έως το α' τρίμηνο του 2014.

«Η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ υψηλότερα (7,8%) του ιστορικού μέσου όρου (5,8%) και του μεσοπρόθεσμου στόχου της Fed (6,5%), η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο σε χαμηλό 58,6 μονάδων, καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή επιθετικής νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο», σημειώνει σχόλιο της Alpha Bank.

Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος της ύφεσης παραμονεύει και οι επενδυτές στα «φουσκωμένα» χρηματιστήρια αρχίζουν να λούζονται με κρύο ιδρώτα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντυπωσιακή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της «επέκτασης» του ισολογισμού της Fed και του χρηματιστηρίου, όπως δείχνει το διάγραμμα.

Ιστορικά, η υπερβάλλουσα ρευστότητα που «τρομπάρει» στο σύστημα η Fed υπολογίζεται σε 18,9 δισ. δολ. κατά μέσο όρο πριν το κραχ του 2008. Τώρα έχει εκτοξευτεί στα 1,58 τρισ. δολ.

Μολονότι το πιο διαδεδομένο μοτίβο είναι ότι «το ράλι υποστηρίζεται από καλά θεμελιώδη», στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στέρεο έδαφος που να στηρίζει αυτή την εκτίμηση.

Ο πρόεδρος της Fed αγαπάει τα χρηματιστήρια, αλλά το ράλι υπό τις παρούσες συνθήκες σπάει πολλούς μύθους:

**Πρώτον, τα κέρδη λένε είναι καλύτερα των αναμενομένων. Ομως, όταν κατεβάζει κάποιος αρκετά τον πήχυ προσδοκιών, τότε φυσικό είναι να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αν έμεναν εκεί που ήταν αρχικά, οι απογοητεύσεις θα ήταν πολλαπλάσιες.

**Δεύτερον, οι οικονομίες λένε πάνε καλά. Ομως, μετά το καλοκαίρι η «χρυσωμένη» εικόνα φθείρεται. Οι διεθνείς οργανισμοί ρίχνουν τις προβλέψεις τους, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη (Γερμανία), την Ιαπωνία, ακόμα και για την Κίνα και τους «αναδυόμενους» σε Ασία και Λατινική Αμερική.

**Τρίτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών λένε ότι είναι «φθηνές». Ομως, η εξέλιξη των εταιρικών κερδοφοριών δείχνει εμφανή «σημάδια κόπωσης» (π.χ. Caterpillar, Apple, Microsoft, Intel). Το p/e (σχέση τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) βρίσκεται σε «υπερτιμημένες περιοχές», βάσει του 10ετούς μέσου όρου του δείκτη Shiller.

Αυτό, λοιπόν, που στα αλήθεια τραβάει τις αγορές είναι κάτι πολύ πιο απλό: τα 85 δισ. δολ. που «τυπώνει» κάθε μήνα ο Μπερνάνκι της Fed.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Για το ίδιο θέμα
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread

....