Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποχή ιδιωτικών κεφαλαίων

Πού σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση

«Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πολλοί συνειδητοποιούν», λέει τραπεζίτης

Σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην αδυναμία εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων και πιθανόν να μετατεθεί η καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου για αργότερα, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η αδυναμία αυτή είχε φανεί ήδη από τον περασμένο μήνα, όταν οι τραπεζίτες των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) άρχιζαν να γκρινιάζουν παρά τις διαδικασίες συγχωνεύσεων που δρομολογούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν στο enet.gr, ότι δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα των ανακεφαλαιοποιήσεων να μετατεθεί προς το Σεπτέμβριο, μπροστά στις δυσκολίες προσφοράς ιδιωτικών κεφαλαίων που αρνούνται να ρισκάρουν τα λεφτά τους σε ένα «προβληματικό» τραπεζικό σύστημα γεμάτο... τρύπες.

Ηδη σε αυτές τις στήλες είχε γραφτεί ότι ακόμα και ο ισυγχωνεύσεις δεν αποτελούν κάποιο "μαγικό ραβδί" για να μετατρέψουν σε υγιείς, στην ουσία «πτωχευμένες» τράπεζες-ζόμπι, που κρατούνται στη ζωή διασωληνωμένες.

Όταν συγχωνεύονται «προβληματικές» τράπεζες δεν σημαίνει ότι αυτόματα προκύπτουν μεγαλύτερα τραπεζικά μεγέθη υγιή, αλλά μπορεί να προκύψουν μεγαλύτερα μεγέθη «προβληματικά», κληρονομώντας ενοποιημένα τις αδυναμίες. Κι αυτές οι αδυναμίες δεν θα εξαλειφθούν μαγικά με τις περικοπές κόστους όταν το πρόβλημα είναι δομικό στην οικονομία.

Η δανειοδότηση για παράδειγμα των επιχειρήσεων ή των νοικοκυριών "δεν θα απελευθερωθεί ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς η επιστροφή των τραπεζών σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας θα εμποδίζεται για μία 2ετία ακόμη από τις απαιτήσεις αναδιάρθρωσης που επιβάλλουν οι πρόσφατες συγχωνεύσεις", έγραφε η «Κ.Ε» (3/2/2013),

Δυο ακόμα χρόνια φαγούρας, δηλ., όταν η οικονομία δείχνει να μένει σε "στενωπό" για μια 10ετία ακόμα εάν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο επιλογών.

Τζίφος

«Οι νέοι επενδυτές δεν έχουν τη διάθεση να πληρώσουν για τις ζημίες του παρελθόντος», δηλώνει στην εφημερίδα Financial Times (FT) ο Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, και συμπληρώνει: «Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι».

Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στους F.T.: «Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κεφαλαιακή αύξηση των τραπεζών χρειάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Δεδομένων των συνθηκών στις αγορές και των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται, πρόκειται για απαιτητική πρόκληση. Πάντως, οι τράπεζες αγωνίζονται να πετύχουν τον στόχο».

Ρωτώντας τραπεζίτη που δεν ήθελε να κατονομαστεί οι FT πήραν την απάντηση ότι οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πολλοί νομίζουν, με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων και πάσης φύσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς επίσης και οι εκτιμήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση χρονολογούνται από το 2011.

«Η πορεία της Ελλάδας ήταν χειρότερη από το δυσμενέστερο σενάριο», δήλωσε στους FT: «Η μακροοικονομική συρρίκνωση ήταν πολύ μεγαλύτερη το 2012 από ό,τι προβλεπόταν. Τα χαρτοφυλάκια δανείων συνεχίζουν να επιδεινώνονται».  Βάσει των όρων του πακέτου στήριξης των 172 δισ. ευρώ της τρόικας, θα δοθούν ως ενίσχυση στα τέσσερα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας κεφάλαια ύψους 27 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται να μπουν από ιδιώτες επενδυτές.

Η ΤτΕ βάσει και των στοιχείων της BlackRock κάνει λόγο για ανάγκες κεφαλαίων 40 δισ. ευρώ για τους 4 "συστημικούς" παίκτες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Τελικά, αποδεικνύεται δύσκολο, αναφέρει το δημοσίευμα των FT, για τις τράπεζες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, δεδομένης της ασφυκτικής προθεσμίας του Απριλίου, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι ρεαλιστικές.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν συνολική αρνητική καθαρή θέση ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, γεγονός που αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές να εισφέρουν στον κλάδο νέα κεφάλαια.

Κρατικοποίηση - Διασωλήνωση

Οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε "πλήρη κρατικοποίηση", σημειώνει το δημοσίευμα των FT, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το  όργανο που διαχειρίζεται τα κεφάλαια στήριξης για λογαριασμό της τρόικας- θα αναλάβει τον έλεγχό τους.

Τραπεζίτες, αναφέρει, διαμαρτύρονται ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, που ορίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, αποτιμούν το ενεργητικό των τραπεζών μία - δύο φορές τη λογιστική τους αξία, ενώ την ίδια περίοδο οι περισσότερες τράπεζες ανά την Ευρώπη διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ κατώτερα από αυτήν την τιμή.

Τραπεζίτες αναφέρουν επίσης στους FT ότι η προθεσμία που έχει οριστεί για τα τέλη Απριλίου είναι ανέφικτη, ειδικότερα για ΕΤΕ-Eurobank των οποίων η διαδικασία συγχώνευσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι. Πιστεύουν επίσης ότι το επιβεβλημένο χρονοδιάγραμμα εξόδου του ΤΧΣ είναι εξίσου ανέφικτο.

Επίσης, έκθεση της Moody’s τη Δευτέρα χαρακτηρίζει ως θετικές την αύξηση των καταθέσεων και την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και εγγυήσεων (από «σκουπίδια» σε «αποδεκτά χαρτιά»), ως ενέχυρο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο οίκος εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, μολονότι οι δύο παραπάνω παράγοντες μετριάζουν τις πιέσεις στις τράπεζες.

Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης σημειώνει: «Η αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης, αποτελούν “θετικό πιστωτικό γεγονός” και μετριάζουν τις πιέσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες».

Πάντως, τα στοιχεία του δανεισμού δείχνουν ότι η ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2008 συνεχίζεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλά το πιο σημαντικό που καταγράφουν είναι ότι το τελευταίο 12μηνο η ανοδική τάση έχει ενταθεί, όπως παρατηρούν τραπεζικοί αναλυτές που «εξέτασαν» τα τελευταία αποτελέσματα.

Μοιάζει σαν να γίνεται μια τρύπα στο νερό, δημόσιο χρήμα πάει στις τράπεζες, αλλά δεν... κυλάει χαμηλότερα, στην πραγματική οικονομία, ούτε «βουλώνει τρύπες». Και δεν αφορά μόνο στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και στα ιδιωτικά και επιχειρηματικά δάνεια τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός (με αιχμή το πάλαι ποτέ «Ελντοράντο των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου»).

Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, όχι μόνο στενά οικονομικά αλλά και πολιτικά -ακόμα και στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Καθώς το ερώτημα παραμένει: γιατί οι τράπεζες να λαμβάνουν συνεχώς δημόσιο χρήμα, χωρίς να έχουν τελικά ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο;

Κ.Σ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Τράπεζες
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
«Φρένο» στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM
Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες
Τα βρόντηξε ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Πολ Κόστερ
Μολότοφ στις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΚΠΟΙΖΩ: Χέρι στις καταθέσεις βάζουν οι τραπεζίτες
«Απεργία» δανείων από τις τράπεζες
Δικαίωση της Ισλανδίας για διαγραφή χρέους χωρίς αποζημίωση
Moody’s εναντίον Στουρνάρα για την ύφεση το 2014
ΤΤ: Εθελούσια έξοδος για 700 εργαζόμενους
Σάλλας: Οι τράπεζες θα βγουν στις αγορές το καλοκαίρι
LTRO: Οι τράπεζες μειώνουν τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ
Τι φέρνουν οι νέοι «γάμοι» στο τραπεζικό σύστημα

....