Ηλεκτρονική Έκδοση

Τα hedge fund, η Monte dei Paschi και τα ελληνικά ομόλογα

«Τοξικό» κύκλωμα σκανδάλων με πολιτικές προεκτάσεις

Έντονες οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις προκύπτουν στην Ιταλία από το σκάνδαλο με τα τοξικά παράγωγα και τη... διάσωση «με τα λεφτά των άλλων» της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, τρίτη σε μέγεθος στη γειτονική χώρα.

«Άλλα δέκα άτομα πρόκειται να λάβουν σύντομα κλήσεις σε απολογία για την υπόθεση του σκανδάλου της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena» γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Μεγάλα ονόματα hedge fund από το Λονδίνο (όπως το Odey Asset Management και το Egerton Capital), σαν κι αυτά που "πόνταραν" κερδίζοντας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από το deal Σαμαρά, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα, για την "επαναγορά" των ελληνικών ομολόγων (όπως έχουν αποκαλύψει οι Financial Times), είναι μεταξύ των παικτών που "σορτάρουν" (πωλούν ανοιχτά) μετοχές της ιταλικής τράπεζας εκμεταλλευόμενα το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει.

Τα ίδια hedge fund ήταν  από τους βασικούς "αγοραστές" την περίοδο του deal-Paschi που αποδεικνύεται πλέον καραμπινάτo σκάνδαλο. Η όλη υπόθεση αφορά την πώληση της τράπεζας Antonveneta στη Monte dei Paschi, από μέρους της ισπανικής Santander, πριν από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η πώληση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε έναντι 9  δισ. ευρώ, υπερτιμήθηκε κατά σχεδόν 3  δισ. ευρώ και υπάρχει η υποψία ότι μέρος του ποσού μπορεί να κατέληξε σε δωροδοκίες.

Παθητικό

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση Rai, οι εισαγγελείς κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία ενός μάνατζερ του χρηματιστικού τομέα της Mps, οποίος τους αποκάλυψε, ήδη, βασικής σημασίας λεπτομέρειες.

Από ό,τι διέρρευσε έως τώρα, η Monte dei Paschi, μετά την απόκτηση της Antonveneta, φέρεται να προχώρησε στην αγορά μετοχών υψηλού κινδύνου για να προσπαθήσει να καλύψει σημαντικό παθητικό που είχε προκύψει και να αποκρύψει τα σχετικά στοιχεία από τον ισολογισμό της. Κίνηση που επιδείνωσε, αντί να βελτιώσει, την οικονομική της κατάσταση.

Όπως μεταδίδει, επίσης, το κανάλι Rai Tre, οι αποκαλύψεις του μάνατζερ που συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη δείχνουν ότι οι πολιτικές προεκτάσεις του τραπεζικού αυτού σκανδάλου μπορεί να αγγίξουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ιταλικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Τράνι, στην Απουλία της νότιας Ιταλίας, απέστειλε κλήσεις σε απολογία σε μάνατζερς των ιταλικών τραπεζών, Mps, Bnl, Unicredit, Credem και Intesa San Paolo, για τοκογλυφία και απάτη, σχετικά με την έκδοση ομολόγων υψηλού κινδύνου.

Η έρευνα των εισαγγελέων του Τράνι θέλει να αποδείξει, ουσιαστικά, ότι οι υπεύθυνοι των τραπεζών δεν παρείχαν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, σχετικά με το πόσο επισφαλή θα μπορούσαν να είναι για τους επενδυτές τα «παράγωγα», ή ομόλογα υψηλού κινδύνου.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ιταλία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί σε ρεπορτάζ των Financial Times, είπε ότι ο Μ. Ντράγκι - διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας πριν αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2011 - ήθελε να ενημερώσει τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι σχετικά με το ρόλο που είχε διαδραματίσει η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας στην εποπτεία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας όταν αποκάλυψε σε επιθεώρησης που έγινε το 2010 ότι η τράπεζα από τη Σιένα είχε πάρει επικίνδυνες θέσεις παραγώγων.

Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας την περίοδο που η Μόντε ντει Πάσκι αγόρασε την τράπεζα Antonveneta, όταν κάπου εκεί ξέφυγαν τα 2 δισ. ευρώ που βρέθηκαν σε έναν λογαριασμό στο Λονδίνο.

Μάλιστα η Τράπεζα της Ιταλίας έκανε μέσω του αρμόδιου οργάνου της ελέγχους στην τράπεζα της Σιένας και το πόρισμα το 2010 ανέδειξε εργασίες με υψηλό ρίσκο και ζητήματα στη ρευστότητα, καθώς φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε μέσω εξαγοράς άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή μέσω αγοράς πολύπλοκων παράγωγων «τοξικών» προϊόντων να πετάξει από πάνω της διάφορα χρέη.

Ο Μ.Ντράγκι μιλά στο Νταβός Ο Μ.Ντράγκι μιλά στο Νταβός Πάντως μέχρι σήμερα  η τράπεζα  επίσημα δεν έχει απαντήσει στο πόρισμα της Τράπεζας της Ιταλίας, όπως της είχε ζητηθεί. Τα ερωτήματα για τις ευθύνες του Ντράγκι βρίσκονται στον αέρα, καθώς κυριαρχεί ένταση ενόψει εκλογών κυρίως σε πολιτικό επίπεδο με τον Μπερλουσκόνι να δίνει τα ρέστα του σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας.

Κεντρικά πολιτικά, πάντως, γίνεται προσπάθεια εμπλοκής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και ανάδειξης σκανδάλου για εκλογικούς σκοπούς, καθώς το PD συνδέεται στενά με την τράπεζα μέσω ιδρύματος το οποίο χρηματοδοτούσε την περιοχή και η περιοχή με τη σειρά της βοηθούσε την τράπεζα, σύμφωνα με πηγές στον ιταλικό τύπο.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η στενή σχέση κράτους και τραπεζών καθώς η τράπεζα θα είχε χρεοκοπήσει εάν δεν στηριζόταν στο κράτος (και στην περιφέρεια), στο δημόσιο χρήμα δηλαδή όπως συμβαίνει σε όλη την ευρωζώνη και όχι μόνο καθώς τα δημόσια χρέη διογκώνονται γι’ αυτό το λόγο παγκοσμίως.

Ομόλογα-Μόντι

Το σίγουρο είναι πως ο Ντράγκι, έως και σήμερα συμφωνεί και επαυξάνει για την σωτηρία της Μonte dei Paschi με τα λεφτά των φορολογουμένων και τις ευλογίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υποψήφιου στις επερχόμενες εκλογές Μάριο Μόντι και ο ιταλικός τύπος ερμηνεύει αυτή την πρόθεση με τον ειρωνικό τίτλο "monti bonds" (Ομόλογα-Μόντι). Παρόλο που ορισμένα έντυπα τον ήθελαν σκεπτικό σε αυτό το ζήτημα.

Oι εφημερίδες Κοριέρε Ντέλα Σέρα και Λα Ρεπούμπλικα αναφέρουν ότι οι μέτοχοι της τράπεζας και η Τράπεζα της Ιταλίας δεν πληροφορήθηκαν -ως όφειλαν- σχετικά με την αγορά των παραγώγων, το ακριβές ύψος των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009 με την ιαπωνική τράπεζα Nomura για την αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου δεν καταγράφηκε ποτέ στα βιβλία της MPS. Έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση βρέθηκαν σε θυρίδα ασφαλείας της τράπεζας από τον νέο της πρόεδρο, Αλεσάντρο Προφούμο.

Μένει να εξακριβωθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την αγορά των περίπλοκων αυτών χρηματοοικονομικών προϊόντων και το αν θα μπορέσει να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της τράπεζας. Ενδεχόμενο το οποίο έθιξαν τις τελευταίες ώρες πολλά στελέχη της κεντροαριστερής συμμαχίας, καθώς το θέμα έρχεται στην επιφάνεια εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Κ.Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net.

-με πληροφορίες Reuters, ιταλικός τύπος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Για το ίδιο θέμα
Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες
Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών
Σκάνδαλο αμυντικών εξοπλισμών κλυδωνίζει την Ιταλία
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
Πρώτη σύλληψη για το τραπεζικό σκάνδαλο στην Ιταλία
«Arrivederci Μόντι»: Μέρκελ, Ντράγκι, αγορές, θρηνούν τον άνθρωπό τους

....