Ηλεκτρονική Έκδοση

«Κεραμίδα» ζημιών στη UBS μετά τη Deutsche Bank

Μετά τον Γολιάθ της γερμανικής Deutsche Bank, σειρά είχε ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός της ελβετικής UBS να παρουσιάσει ζημιές στο δ΄ τρίμηνο του 2012.

Βασικά «βαρίδια» ήταν τα έξοδα αποζημιώσεων για 10.000 απολύσεις σε τρία έτη και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε για συμμετοχή στο σκάνδαλο Libor, σε συνωμοσία δηλ. για τη χειραγώγηση του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου στις διεθνείς αγορές.

Ο επικεφαλής της UBS και πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ Ο επικεφαλής της UBS και πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ Οι καθαρές ζημιές ήταν σε 1,89 δισ. ελβετικά φράγκα (2,08 δισ. δολάρια) σε σχέση με τα κέρδη των 323 εκατ. φράγκων πριν από ένα χρόνο. Οι ζημιές ήταν χαμηλότερες από τις 2,16 δισ. φράγκα που ανέμεναν 12 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η αναδιοργάνωση της UBS κοστίζει 3,3 δισ. φράγκων στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ήταν 500 εκατ. φράγκα στο δ΄ τρίμηνο. Το πρόστιμο για τη συνωμοσία με άλλες μεγάλες τράπεζες, για τη χειραγώγηση του Libor, το επιτόκιο βάσης που καθορίζει την αξία χρηματοοικονομικών προϊόντων άνω των 300 τρισ. δολ. παγκοσμίως, ανήλθε σε 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα.

Εκτός των περικοπών προσωπικού η UBS περικόπτει τις περισσότερες δραστηριότητες που συνδέονται με διαπραγμάτευση χρέους για να επικεντρωθεί στη διαχείριση κεφαλαίων και να τονώσει τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων με στόχο το 15% έως  το 2015, τώρα είναι γύρω στο 9,8%.

Η ελβετική τράπεζα μειώνει τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου κατά περίπου 100 δισ. ελβετικά φράγκα μέχρι το τέλος του 2017 καθώς συρρικνώνει τις δραστηριότητες σταθερού εισοδήματος στην επενδυτική τράπεζα.

Η επενδυτική τραπεζική που είναι η ναυαρχίδα του ομίλου θα χρειαστεί 3-5 χρόνια να μεταμορφωθεί πλήρως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανρελά Ορσελ.

Ο πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ (πρώην επικεφαλής στη Bundesbank), δήλωσε σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα ότι αν και η τάση στις αγορές έχει βελτιωθεί, αναμένει «μικρή» ανάκαμψη φέτος.  Αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι να παρουσιάσει αποτελέσματα η UBS, προσθέτοντας ότι οι ισχυρότερες αγορές θα βοηθούσαν στο να επιτευχθεί πιο γρήγορα η απομόχλευση της UBS.

Την περασμένη εβδομάδα η Deutsche Bank ανακοίνωσε ζημιές 2,17 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2012 για έξοδα περικοπών κόστους, απομόχλευση και 1 δις. ευρώ για νομικές διευθετήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων

....