Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες

Πού θα βρεθούν 1 τρισ. ευρώ για τις «μαύρες τρύπες» των ευρω-τραπεζών

Το πρόβλημα της ζήτησης κεφαλαίων για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στις τράπεζες δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη που μοιάζει εγκλωβισμένη σε βάλτο.

Την ίδια ώρα δυσμενή στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ευρω-οικονομίες (κατέγραψαν πτώση 0,8% το Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια), αναδεικνύουν τη θηλειά της ύφεσης στην κατανάλωση και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις και στο τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες υπερχρέωσης χωρίς διαφαινόμενο... πυθμένα.

Το ευρώ, το οποίο υποχωρούσε από τα υψηλά των 1,37 δολ. στα τέλη της περασμένη εβδομάδας, στα 1,35 δολ. τη Δευτέρα, σταθεροποιείται σε αυτά τα επίπεδα, με τους επενδυτές να παραμένουν σκεπτικοί, παρά τη μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο.

Η πολιτική αβεβαιότητα (μαζί με την οικονομική) κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς επίσης και στην Ελλάδα που παραμένει στο "μικροσκόπιο" με την κυβέρνηση εγκλωβισμένη από απεργιακό κλοιό, αφήνει μια αυξανόμενη γεύση αστάθειας στις αγορές ομολόγων. Τα ισπανικά επιτόκια ενισχύονται στο 5,45% και τα ιταλικά στο 4,48%, αλλά ακόμα είναι αρκετά πίσω από το 7% που θεωρείται «τείχος κινδύνου», αλλά τα καμπανάκια αρχίζουν να χτυπούν.

"Οι πολιτικές  εξελίξεις στην Ισπανία αναζωπυρώνουν τις εκτιμήσεις ότι η δυνατότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις περιορίζεται. Επιπρόσθετα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία καταδεικνύουν σχετική αβεβαιότητα αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό μετά τις επερχόμενες εκλογές (24-25/2)", αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank.

Ο τραπεζικός κλάδος όχι μόνο στο Νότο αλλά και στο Βορά, παραμένει αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη της ύφεσης κι αυτό δεν είναι καλό μαντάτο λέει ο αρθρογράφος στην εφημερίδα Financial Times (FT), Β.Μινχάου.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έχει έλλειψη κεφαλαίων στο ποσό των 500-1.000 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ισπανικές τράπεζες, αλλά επίσης γερμανικές και γαλλικές, οι οποίες είναι πιο επιδέξιες να κρύβουν τις απώλειές τους. Αν η ανάκαμψη αποδειχθεί ότι είναι τόσο ρηχή περιμένω, αυτές οι απώλειες δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν».

Ολα αυτά χαλούν την αισιοδοξία ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ ομαλοποιούν τα πράγματα.

Όλα δείχνουν ότι αυτό δεν αρκεί. Η κατάσταση δείχνει επιφανειακά ότι έχει σταθεροποιηθεί αλλά τα αδιέξοδα που κρύβονταν έντεχνα για κάποιο διάστημα κάτω από το χαλί βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια. Υποβόσκουν μια σειρά διλήμματα και προκλήσεις γύρω από το τραπεζικό σύστημα (κυρίως) και ως αποτέλεσμα στην εξέλιξη του χρέους σε σχέση με το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης την οποία εντείνει το0 σπιράλ της λιτότητας που επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση αντί να αναχαιτίζουν τις καθοδικές πιέσεις.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε επικίνδυνη ισορροπία πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης, σημειώνει προηγούμενο σχόλιο στους FT.

Ο νέος γύρος διασώσεων τραπεζικών ιδρυμάτων και οι ζημιές σε Deutsche Bank και UBS κρούουν «κώδωνες κινδύνου» μαζί με τις αδυναμίες ανακεφαλαιοποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης και κρατικοποίησης της SNS Reaal -της τέταρτης μεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας- από την κυβέρνηση της Ολλανδίας δείχνει σε πόσο επικίνδυνη ισορροπία βρίσκεται ακόμη το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, λέει σχόλιο των FT. Δείχνει επίσης πόσο στενά δεμένοι είναι η περιφέρεια και ο πυρήνας.

Το ίδιο φάνηκε κι από το σκάσιμο της στεγαστικής φούσκας στην Ισπανία όπως φάνηκε στα τελευταία «χτυπημένα» οικονομικά αποτελέσματα των Santander, BBVA και Caixabank. Μεγάλο μέρος των ζημιών της ολλανδικής SNS οφείλονται σε απώλειες από τη στεγαστική αγορά της Ισπανίας.

Ευρω-διλήμματα

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το ευρώ είναι "ισχυρό, ενδεχομένως πολύ ισχυρό", την ώρα που η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος της ευρωζώνης ξεπερνά τα 1,36 δολάρια. Γεγονός που δεν ευνοεί τις εξαγωγές, όπως προειδοποιεί ήδη καιρό και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Παρά την εξωραϊσμένη εικόνα που πασχίζουν να ζωγραφίσουν τα επιτελεία στις Βρυξέλλες για την ευρω-οικονομία, ώστε να δικαιολογηθεί η άνοδος του ευρώ. Παρά τις αυξανόμενες εξαγγελίες ότι «τα χειρότερα πέρασαν», από Μπαρόζο, Ρομπάι, Ρεν στις κορυφές της Ε.Ε, το ΔΝΤ υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις του μιλώντας για ύφεση 0,2% φέτος στην ευρωζώνη.

Για ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο του 2013 μίλησε ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ πριν από λίγες ημέρες, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να είναι βέβαιο με δεδομένο το σημερινό εύθραυστο διεθνές περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι το αντάλλαγμα σ’ αυτό, είναι η άγρια συρρίκνωση των εισοδημάτων κυρίως στην περιφέρεια ώστε να ισοσκελιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα του ευρώ στο διεθνές εμπόριο.

Το τίμημα είναι η εσωτερική υποτίμηση. Κι αυτό δεν μπορεί να δουλέψει για πολύ: ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά.

Κ.Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών
Ράιχενμπαχ: Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...
Στουρνάρας: Συμφωνώ κι εγώ με το ΔΝΤ
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
Γερμανία-Γαλλία: Οι δυο νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ
Σκληρό ροκ σε ΕΕ και ΕΚΤ
LTRO: Οι τράπεζες μειώνουν τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ
Κρατικά «σωσίβια» και για τις πτωχευμένες ασφαλιστικές
Τι φέρνουν οι νέοι «γάμοι» στο τραπεζικό σύστημα
Τα hedge fund, η Monte dei Paschi και τα ελληνικά ομόλογα
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread

....