Ηλεκτρονική Έκδοση

Goldman Sachs: Η Ευρώπη δεν ξέρει τι να κάνει με το Νότο

Οι «ενέσεις» Ντράγκι σώζουν τις τράπεζες, όχι την ανάπτυξη

Στην Ευρώπη περπατούν στα τυφλά, δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να λύσουν τα προβλήματα ανάπτυξης της χτυπημένης από την κρίση ευρω-περιφέρειας, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Γκάρι Κoν.

«Κανένας δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα της οικονομίας της Ευρώπης, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ», είπε στην τηλεόραση του πρακτορείου ο Κόεν. «Κανένας δεν μου έδωσε μία εξήγηση για το πώς πραγματικά πρόκειται να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, ή στην Ισπανία, ή σε άλλες περιφερειακές χώρες».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη θεμελιώδη προβλήματα και οι πολιτικές ηγεσίες μοιάζουν χαμένες.

Το μεγάλο εμπόδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως υποστηρίζει, είναι η ισχύς και η απόδοση του ευρώ και θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, υπογράμμισε ο Κoν.

«Υπάρχουν χώρες στο Βορρά όπου το ευρώ είναι τελικά πολύ φθηνό, υπάρχουν χώρες στο Νότο όπου είναι υπερβολικά ακριβό... Στο Νότο χρειάζονται ανάπτυξη. Είναι πολύ δύσκολο να το επιτύχουν με ένα υπερβολικά ισχυρό νόμισμα• πολύ, πολύ δύσκολο».

Για τις «ενέσεις» ρευστότητας του Μάριο Ντράγκι είπε: «Είναι μία καλή βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά δεν παράγουν οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν οικονομική σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά όπως είπα, καμία ανάπτυξη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
G20: Ανακωχή στο «νομισματικό πόλεμο»

....