Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 800 ΕΚΑΤ. ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών

Ολο και βαρύτερο για τις πλάτες των φορολογουμένων γίνεται το κόστος διάσωσης των τραπεζών μετά τα επιπλέον 800 εκατ. ευρώ που καλείται να χορηγήσει στην Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πολύ ακριβά θα μας στοιχίσει η κίνηση της Πειραιώς να αγοράσει την ΑΤΕ Πολύ ακριβά θα μας στοιχίσει η κίνηση της Πειραιώς να αγοράσει την ΑΤΕ Επιπλέον κεφάλαια, τα οποία απαιτούνται για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των υγιών στοιχείων ενεργητικού της ATEBank, όπως προέκυψε μετά το διαχωρισμό της σε «υγιές» και «κακό» μέρος.

Συνέχεια

Επεται δε συνέχεια, σύμφωνα με στελέχη του ΤΧΣ: ανάλογα κεφάλαια θα απαιτηθούν μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης των στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Για τουλάχιστον 200-300 εκατ. ευρώ -πλέον της χρηματοδότησης των 4,1 δισ. και κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ- κάνουν λόγο πηγές του Ταμείου. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το βάρος να είναι μεγαλύτερο εάν στη διάρκεια των ελέγχων/αποτίμησης «βρεθούν» περισσότερα «κόκκινα δάνεια», «μαύρες τρύπες». Η σχετική διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Πάντως, στελέχη του ΤΧΣ ισχυρίζονται πως την ευθύνη του ελέγχου την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο απλώς διεκπεραιώνει τις χρηματοδοτήσεις. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ οι του Ταμείου υποστηρίζουν πως ο ρόλος του είναι σχεδόν... διακοσμητικός, επιχειρώντας να αποσείσουν τις όποιες ευθύνες εγερθούν.

Οσον αφορά την Αγροτική, το υγιές κομμάτι της οποίας πέρασε στην Πειραιώς και το «κακό» φορτώνεται στους φορολογουμένους, η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισε ότι το λεγόμενο funding gap των υγιών στοιχείων ενεργητικού που μεταβιβάσθηκαν ανέρχεται σε 7,47 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως η διαφορά προέκυψε με την ολοκλήρωση της τελικής αποτίμησης από την Grant Thornton με την ελεγκτική εταιρεία να την έχει υπολογίσει αρχικά στα 6,67 δισ. ευρώ. Επανειλημμένες προσπάθειες της «Ε» να επικοινωνήσουμε με τον Γιώργο Δεληγιάννη, επικεφαλής της ομάδας της G.Τ., που διενήργησε την αποτίμηση, προκειμένου να ζητηθούν διευκρινιστικά στοιχεία για το «κενό» των 800 εκατ. ευρώ, απέβησαν άκαρπες.

Η έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton υπολόγισε τα στοιχεία παθητικού της ΑΤΕ που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς σε 21,64 δισ. ευρώ και τα στοιχεία ενεργητικού σε 14,17 δισ. ευρώ.

Proton Bank

Των ΑΤΕ bank και Τ.Τ. είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις των Proton Bank και TBank (που απορροφήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Η μεν Proton Bank διασπάστηκε, σε «καλό» και «κακό» μέρος με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων να καταβάλλει 862 εκατ ευρώ σε funding gap. Επίσης το ΤΧΣ κατέβαλε συνολικά περί τα 550 εκατ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τη Νέα Proton Bank. Αρα η πρώτη διάσωση κόστισε 1,412 δισ. ευρώ σε ρευστότητα και κεφάλαιο.

Η TBank απορροφήθηκε από το Τ.Τ. αλλά χρηματοδοτήθηκε με funding gap από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και επενδύσεων με 700 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Τράπεζες
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Για το ίδιο θέμα
«Απεργία» δανείων από τις τράπεζες
Δανειολήπτες: Μόνη λύση το κούρεμα
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
Τα hedge fund, η Monte dei Paschi και τα ελληνικά ομόλογα
Πού σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση
Αμοιβές-πρόκληση στο Ταμείο Τραπεζών (ΤΧΣ)
Τ.Τ.: τα λεφτά έκαναν φτερά, αλλά κανένας δεν τα ψάχνει
Τι φέρνουν οι νέοι «γάμοι» στο τραπεζικό σύστημα
Κρατικά «σωσίβια» και για τις πτωχευμένες ασφαλιστικές
Η Ολλανδία κρατικοποιεί τράπεζα
Ισλανδία: δεν πέρασε ο εκβιασμός
Παραμένει η απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων για τις τράπεζες
Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες

....