Ηλεκτρονική Έκδοση

«Δεν το συζητάμε»

Ράιχενμπαχ: Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

Ό,τι και να παραδέχεται το ΔΝΤ δεν κάνουμε πίσω

Τελευταία ενημέρωση:

Παρά την ομολογία αποτυχίας των «συνταγών προσαρμογής» από το ίδιο το ΔΝΤ τις οποίες προωθούσε από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, ΕΚΤ και Ε.Ε, ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης (Task Force) της Κομισιόν στην Αθήνα Χορστ Ράιχενμπαχ επιμένει.

O Ράιχενμπαχ eμφανίζεται αρνητικός στο άνοιγμα της συζήτησης για τροποποίηση του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μετά την παραδοχή από αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ε.Ε. πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε σε λάθος υπολογισμούς.

"Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τη δυσκολότερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή, ειδικά από πλευράς Task Force, πώς θα μπορούσε θα ξανανοίξει αυτή η συζήτηση", απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Ράιχενμπαχ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.

Πρόσθεσε ότι o ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να σχολιάσει το θέμα και σημείωσε ότι η Task Force "είναι εδώ για να στηρίξει την Ελλάδα για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θέλει να κάνει".

Ο κ. Ράιχενμπαχ μίλησε θετικά για την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι "κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εφαρμόζει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα οδηγήσει πραγματικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για την Ελλάδα".

Ο κ. Καράογλου ενημέρωσε τον κ. Ράιχενμπαχ για ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και του παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ράιχενμπαχ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συζήτησαν για το λιμάνι, το αεροδρόμιο "Μακεδονία", την ΕΥΑΘ και τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Β. Ελλάδα.

 

«Να αποσαφηνιστούν οι λόγοι για τη μη αποκλιμάκωση της κρίσης» 
 
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει ευελιξία στο θέμα των τιμών των προϊόντων και αύξηση του ανταγωνισμού επισήμανε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ, μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη.
 
Ο κ. Ράιχενμπαχ διαπίστωσε ύφεση στην οικονομία με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία που δεν συνοδεύεται από μειώσεις στις τιμές των προϊόντων και στο ενεργειακό κόστος.  
 
Για την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε στη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ότι η μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" είναι ημιτελής και δεν έχει ολοκληρωθεί . Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι «ιδιαίτερα πρόθυμη να δώσει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις την απαραίτητη αυτονομία και τους πόρους που χρειάζονται για να κινηθούν προς την κατεύθυνση των βέλτιστων πρακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη».
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Στουρνάρας: Συμφωνώ κι εγώ με το ΔΝΤ
Μέργος: Κόψτε κι άλλο τον κατώτατο μισθό
ΔΝΤ: «Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης»
Αναγνωρίζει το λάθος, εμμένει στην αποτυχία
Πρόκληση η «καραμέλα» ότι η κρίση ξεπεράστηκε
Λάθος η διάγνωση, λάθος και τα φάρμακα του ΔΝΤ
Σε γενική απεργία την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου προχωράει η ΓΣΕΕ
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες
Αρνητικές «πινελιές» ρίχνουν ευρώ και χρηματιστήρια

....