Ηλεκτρονική Έκδοση

Μάχη για τα κονδύλια

Σκληρό ροκ σε ΕΕ και ΕΚΤ

Στα χαρακώματα για κοινοτικό προϋπολογισμό και ευρώ

Τελευταία ενημέρωση:

Σταθερό σε ιστορικά χαμηλά του 0,75% διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν από τις αγορές. Στις Βρυξέλλες διεξάγεται η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό με κόντρες για το «ακριβό» ευρώ.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος μπορεί να τροφοδοτήσει ανησυχίες για την κρίση χρέους σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, λένε αναλυτές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Έχουν αναδυθεί οι γνωστές αντιγνωμίες/τριβές ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία και ίσως να μην είχαν σημασία αν δεν διανύαμε κρίση χρέους, σημειώνει η FXCM.

Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάσωσης των χωρών και οι traders μπορεί να «μεταφράσουν» ένα διαρκές αδιέξοδο ως αρνητικό κυρίως αναφορικά με τις πρόσφατες ανησυχίες στο πολιτικό μέτωπο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται αισιόδοξη για το στόχο των 14 δισ. ευρώ που θέλει να εισπράξει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η μάχη μεταξύ Νότου και Βορρά είναι στην ημερήσια διάταξη στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Οι χώρες του Νότου φέρεται να ζητούν κονδύλια όχι με βάση τα στοιχεία της εκτός κρίσης τριετίας 2007-2009, βάσει των ετών της κρίσης, ώστε να κερδίσουν περισσότερα λεφτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να λάβει έγκριση για ποσό κοντά στα 11 δισ. ευρώ (αντί 14 δισ.), έναντι 20 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη χρηματοδότηση.

Αν υπάρξει συμφωνία και αποφευχθεί το "ναυάγιο" του Νοεμβρίου, υπολογίζεται να εγκριθεί στον κοινοτικό προυπολογιμό ποσό 900 δισ. ευρώ, ενώ μάχες μαίνονται για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης σε χώρες της ΕΕ με μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, όπως η Ελλάδα, το οποίο υπολογίζεται στο ελάχιστο ποσό των 5 δισ. ευρώ, με την ανεργία να σκαρφαλώνει συνεχώς στη Γηραιά Ηπειρο.

Πάντως συνεχίζεται το "ντιμπέιτ" με Μέρκελ - Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας  υπερασπίζεται τα τραπεζικά συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου, καθώς βλέπει να απειλούνται από την προοπτική τραπεζικής και δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρώπη, με τη Μέρκελ να είναι κοντά στη "γραμμή" της Φραγκφούτης για την προοπτική  τραπεζικής ενοποίησης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Αν και η Καγκελάριος της Γερμανίας έχει τις αντιρρήσεις της για το πώς θα γίνει... η δουλειά, χωρίς να πέσει το κόστος ενδεχόμενων διασώσεων στη Γερμανία, υπονομεύοντας προϋπολογισμό και τραπεζικό σύστημα. Αναλυτές στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιμένει πλέον στο ζήτημα της άμεσης αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρο σε σχέση με τα αποτελέσματα που αναμένεται να αποφέρει.

Το βλέμμα στον Ντράγκι

Το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο, αν και οι αγορές διακρίνουν την πιθανότητα λεκτικής παρέμβασης στη συνέντευξη τύπου, αναφέρει σχόλιο της FXCM.

Αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις τόσο για την πορεία του ευρώ που έχει ανοίξει μάχη στους κόλπους της ευρωζώνης γύρω από τα "υπερτιμημένα" επίπεδα και συνέπειες στις ευρω-εξαγωγές, όσο και για το σκάνδαλο της Monte Dei Paschi στην Ιταλία. 

Την ίδια ώρα η Ιρλανδία κλείνει συμφωνία με την ΕΚΤ για μείωση χρέους από τα πακέτα σωτηρτίας της Anglo Irish Bank, προχωρώντας σε ρευστοποίηση της τράπεζας.

H FXCM αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται απίθανο να υπερκεράσει την εντολή της κεντρικής τράπεζας και να εμβαθύνει στη νομισματική πολιτική. Πράγματι, ένα ισχυρό νόμισμα με τις αρνητικές του επιπτώσεις στις εξαγωγές και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Οι αγορές κρατούν μικρό καλάθι μετά την άνοδο του τελευταίου έτους, αλλά εκλαμβάνουν θετικά τη στάση της ΕΚΤ προς όφελος του ενιαίου νομίσματος.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιανουάριο σε επίπεδο (2%) αντίστοιχο του στόχου της ΕΚΤ (πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%) για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010, αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δύναται να επιτρέψει την άσκηση περισσότερο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, εάν κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 0,75% στη σημερινή σύσκεψη, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σχετικώς βελτιωμένες.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβερνήσεως ανέφερε ότι η ανατίμηση του ευρώ δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της Ευρωζώνης και ότι το επίπεδο της ισοτιμίας θα πρέπει να καθορίζεται ελεύθερα στην αγορά συναλλάγματος. 

Κώστας Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Για το ίδιο θέμα
Πυρετός διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφής
Αμεση αλλαγή πολιτικής για το ευρώ ζητά η Γαλλία
Ντράγκι: Δεν θέλει να γίνει παράδειγμα η Ιρλανδία
Ισπανία: SOS ευρω-χρεοκοπίας αν δεν χαλαρώσει η λιτότητα
Πιο βαθιά στην «τρύπα» της ύφεσης η Ισπανία
«Χρυσό» στη μείωση του κόστους εργασίας
Γερμανία: Βουτιά 4,7% στις λιανικές πωλήσεις
Πόσο στοιχίζει ένας άνεργος σε χώρες της Ε.Ε;
Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες
Ολάντ: Όχι σε μια Ευρώπη α λα καρτ και πολλαπλών ταχυτήτων

....