Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι «καπνισμένες κάννες» του Μάριου Ντράγκι

Θα αποκλείει νέες «δυνάμεις πυρός», με αντάλλαγμα την ευρω-λιτότητα

Αιχμές για την άνοδο του ευρώ άφησε ο Ντράγκι, που οδήγησαν το ενιαίο νόμισμα σε χαμηλό 2 εβδομάδων, ενώ απέφυγε έντεχνα τα «δύσκολα» για το ιταλικό τραπεζικό σκάνδαλο της Monte dei Paschi επί ημερών του. Άφησε υπαινιγμούς για νέες προσπάθειες «ευρω-στηρίξεων» στο μέλλον, χωρίς να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, επιμένοντας στη διατήρηση της ευρω-λιτότητας ως αντάλλαγμα των χειρισμών της ΕΚΤ.

 

Οι αγορές κινούνται θετικά σήμερα Παρασκευή μετά από τα στοιχεία για το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών στην Κίνα.

Στην Κίνα ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιανουάριο στo 2% από 2,5% το Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση (25%, εκτίμηση: 17,5%) από τον Απρίλιο του 2011.

Το ευρώ «βυθίστηκε» χθες (-0,9%) έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων, με χαμηλό στα 1,33705 δολ.. Την Παρασκευή κινείται σταθεροποιητικά γύρω από τα 1,34 δολ. όταν μια εβδομάδα πριν ήταν  σε υψηλό 14 μηνών (1,3711).

Στο μικροσκόπιο το ευρώ

H ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,75% με ομόφωνη απόφαση. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί το επίπεδο του ευρώ, εξετάζοντας εάν η ανατίμησή του θα έχει επίπτωση στην προοπτική του πληθωρισμού, σημειώνει σχόλιο της Alpha Bank.

Η πτώση στο ενιαίο νόμισμα μας οδηγεί στο σημείο να σκεφτούμε αν πρόκειται για μια μόνιμη στροφή σε μια πτωτική τάση, σημειώνει σχόλιο της FXCM. Η σημαντικότερη αντιστροφή αφορά στην πτώση του EURUSD κατά 2,3% από τα υψηλά 14 μηνών που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή.

Δεδομένης της εμμονής του επενδυτικού συναισθήματος αλλά και της προκλητικής βελτίωσης στους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας, η αντιστροφή του συγκεκριμένου νομισματικού ζεύγους έχει ιδιαίτερη σημασία για το ευρώ.

Επομένως, από πού προήλθε αυτή η πιθανή διάσπαση της ανοδικής πορείας του ευρώ; Καθοριστική κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η απόφαση της ΕΚΤ. Με μια πρώτη ματιά, η κεντρική τράπεζα δεν μείωσε τα επιτόκια ούτε υιοθέτησε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ούτε αποφάσισε να αντισταθμίσει την αποστράγγιση ρευστότητας λόγω των LTRO.

Παρ’ όλα αυτά ο Draghi άφησε υπαινιγμούς για νέες προσπάθειες στήριξης στο μέλλον.

Σε συνδυασμό με τη διατήρηση των αδύναμων προβλέψεων για την ανάπτυξη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα παρακολουθείται η πορεία του ευρώ και η επιρροή του στο πληθωριστικό ρίσκο, λέει η FXCM.

Οι traders αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ διαθέτει περιθώρια για μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού- μια ευκολότερη απόφαση από την εισαγωγή νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ιρλανδία - Ιταλία

Με άλλα λόγια, η Ιρλανδία απαλλάχτηκε από σημαντικό βάρος όταν η ΕΚΤ ενέκρινε την ανταλλαγή των υποσχετικών τίτλων που ανέλαβε η κυβέρνηση με μακροπρόθεσμα ομόλογα 30ετίας. Αυτό θα μειώσει το συνολικό κόστος της διάσωσης, αναφέρει η FXCM.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο “τοξικών παραγώγων” της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi (MP) και το ρόλο του σε αυτό ως πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας (ΤτΙ) την εποχή των ελέγχων της MP και τώρα επικεφαλής στην Ευρωπαϊκής  Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που φιλοδοξεί να είναι υπερ-επόπτης στο ενοποιημένο ευρω-τραπεζικό σύστημα... κάπου προς το 2014, ήταν φειδωλός αλλά αιχμηρός προσπαθώντας να αποφύγει... τα δύσκολα.


Επιχείρησε να «τουμπάρει» τις κατηγορίες για αδυναμία επιτήρησης της ΤτΙ: "Εγώ ο ίδιος υπέγραψα (τότε στην ΤτΙ) τους ελέγχους στην ΜΡ και παρείχα τους φακέλους στοιχείων στους εισαγγελείς. Ακόμα κι αν υφίσταται απάτη, οι ελεγκτές δεν έχουν ανακριτική ή δικαστική εξουσία, είναι υπεύθυνοι μόνο για τον έλεγχο".

Κώστας Σαρρής, ksarris@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
G20: Ανακωχή στο «νομισματικό πόλεμο»

....