Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ 354 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Η ύφεση πιέζει για χαλάρωση

Με αφορμή την προαπαιτούμενη από το Μνημόνιο επιβολή ανώτατων ορίων δαπανών κατατέθηκε στη Βουλή το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-16, με το οποίο επιχειρείται και μία αλλαγή στη σύνθεση της οικονομικής πολιτικής καθώς μειώνονται κατά 1,15 δισ. οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις με μέτρα λιτότητας για το σύνολο της τετραετίας.

Ειδικότερα, για το σύνολο της τετραετίας στο μεν σκέλος των δημόσιων δαπανών οι παρεμβάσεις με μέτρα είναι κατά 887 εκατ. ευρώ μικρότερες σε σχέση με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, ενώ στο σκέλος των εσόδων είναι κατά 259 εκατ. λιγότερες. Ειδικότερα, στο μέτωπο των μισθών και συντάξεων οι περικοπές εμφανίζονται μικρότερες κατά 354 εκατ. στο σύνολο της τετραετίας.

Μερική χάλαρωση

Ετσι, μολονότι την επικαιροποίηση την υπαγόρευσαν τόσο η υποχρέωση επιβολής ανώτατων ορίων στις δαπάνες όσο και ο ευνοϊκότερος επαναϋπολογισμός των δαπανών για τόκους (μετά την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας και την επέκταση της λήξης των δανείων), εντούτοις το αθροιστικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της περιόδου 2013-16 είναι κατά 2,3% του ΑΕΠ μικρότερο του προηγούμενου Μεσοπρόθεσμου, ενώ το αθροιστικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι κατά 1,1% του ΑΕΠ μικρότερο αντίστοιχα, απόδειξη της επιχειρούμενης προσπάθειας για μερική χαλάρωση της σκληρής πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα προς το τέλος της τετραετίας.

Στην αιτιολογική έκθεση αφήνεται να εννοηθεί πως αναμένεται καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2012 που θα επηρεάσει τα επόμενα έτη, όμως πουθενά δεν διαφαίνεται τόσο μεγάλη διαφορά σε επίπεδο δημοσίου και πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημειώνεται πως το νέο Μεσοπρόθεσμο βασίζεται στις ίδιες μακροοικονομικές προβλέψεις με το παλιό, δηλαδή στους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης και παρ' ότι οι δαπάνες για τόκους είναι μικρότερες, η έκταση της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής στη διάρκεια της τετραετίας είναι μικρότερη. Τάση που υποδηλώνει τη συνειδητοποίηση της ακραίας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία. Εξ ου και οι λιγότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατά 354 εκατ., όπως και τα λιγότερα έσοδα από τη φορολογική μεταρρύθμιση (βλ. μείωση φοροδιαφυγής) κατά 379 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο.

Κάμψη πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Μεγάλη κάμψη 1,4% εμφανίζει ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2012, προκύπτει αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 2,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Με το ρυθμό αυτό με τον οποίο υποχωρεί ο πληθωρισμός (απώλεια 2 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε 12 μήνες), η πρόβλεψη για -0,6% πληθωρισμό στο τέλος του 2013 ίσως φανεί μετριοπαθής αν δεν υπάρξει κάποιο αναπτυξιακό φρένο στην ύφεση.

Σε ετήσια βάση οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών είναι οι: στέγαση (9,3% λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού), ένδυση-υπόδηση (2,4%) και τρόφιμα-ποτά-καπνός (0,2-0,5%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι: επικοινωνίες (-5,1%), υγεία (-4,2%) και διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-3,2%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Αλλοι 600.000 στον προθάλαμο των ατομικών συμβάσεων

....