Ηλεκτρονική Έκδοση

Βαθιά στη λακούβα και η Ιταλία

Γερμανία-Γαλλία: Οι δυο νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ

Στα επίπεδα του 2009 η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης

Τελευταία ενημέρωση:

Στον τούνελ της ύφεσης εισέρχονται οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μετά τη μείωση του ΑΕΠ που κατέγραψαν το δ’ τρίμηνο του 2012, καταδεικνύοντας ότι η μόλυνση της κρίσης χρέους και της συρρίκνωση του ΑΕΠ απλώνεται από την περιφέρεια στον πυρήνα του ευρώ.

(Reuters) (Reuters) Το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,6% το δ' τρίμηνο, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία κυρίως εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών στο Bloomberg έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,5%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009, όταν στις αρχές εκείνης της χρονιάς είχε βουλιάξει (-4,1%) στα απόνερα της κατάρρευσης της Lehman Brothers ξεσκέπασε την τάση προς την ύφεση παγκοσμίως που κρυβόταν κάτω από το χαλί, της οικονομίας της φούσκας των χρεών.

Το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,3% το δ' τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.

Σε ετήσια βάση, η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ύστερα από ανάπτυξη 1,7% το 2011.

Βυθίζεται το ΑΕΠ της ευρωζώνης Βυθίζεται το ΑΕΠ της ευρωζώνης Οι επενδύσεις υποχώρησαν 1% στη διάρκεια του τριμήνου, έναντι προηγούμενης συρρίκνωσης κατά 0,5%. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 0,6% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, στην πρώτη συρρίκνωση που καταγράφθηκε το 2012.

Η ιταλική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε 0,9% το δ' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι προέβλεπαν ύφεση 0,6% και 2,3% αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2012 το Ιταλικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2011 της τάξης του 2,2%.

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι το ισπανικό ΑΕΠ βούτηξε 0,7% το δ' τρίμηνο.

Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο κατά 0,7% (εκτίμηση: 0,2%, Noέμβριος: -0,7%) για πρώτη φορά στο τελευταίο τετράμηνο, ενώ αντίθετα σε ετήσια βάση παρουσίασε υποχώρηση της τάξεως του 2,4% (εκτίμηση: -2,3%).

Αλλά, τα ρίγη ανησυχίας δεν απομακρύνονται, παρά τα χαμόγελα αισιοδοξίας στις ευρω-κορυφές.

Η οικονομία της ευρωζώνης καταγράφει ύφεση μεγαλύτερη της αναμενόμενης για το δ’ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας τη χειρότερη μέτρηση ΑΕΠ σε σχεδόν μια 4ετία καθώς ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της, σημειώνει σχόλιο της FXCM.

Ειδικότερα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -0,6% σε τριμηνιαία βάση, η χειρότερη μέτρηση από το πρώτο τρίμηνο του 2009 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers έναντι πρόβλεψης για ύφεση της τάξης του –0,4%.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είδαν τις οικονομίες τους να μπαίνουν πιο βαθιά στην ύφεση.

Ως αποτέλεσμα το ευρώ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις με την ισοτιμία EURUSD να υποχωρεί κάτω από το 1,3340, ενώ το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε σημαντικά τόσο έναντι του γεν όσο και έναντι της στερλίνας.

Ρίχνουν ταχύτητες επενδύσεις και εξαγωγές

Τον περασμένο Δεκέμβριο η γερμανική Bundesbank υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος στο 0,4%, επικαλούμενη τις επιδράσεις της κρίσης κρατικού χρέους, που έχει φέρει την ευρωζώνη σε ύφεση.

Τα προκαταρτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου έδειχναν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ στο 0,7% το 2012, όταν το 2011 ενισχύθηκε 3% και το 2010 είχε ρεκόρ ανάπτυξης 4,2% μετά την επανένωση των δυο Γερμανιών.

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης στη Γερμανία, αλλά κι αυτές ρίχνουν «ταχύτητες» στο 4,1% το 2012, έναντι 7,8% το 2011, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,3%. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές συνεισέφεραν σχεδόν 1,1% στην ετήσια ανάπτυξη.

Το 2012 οι επενδύσεις υποχώρησαν καθώς οι εταιρείες συγκράτησαν τις δαπάνες όσο δεν βλέπουν αποδόσεις κερδών που ικανοποιούν, σε περιβάλλον κρίσης χρέους στην Ευρώπη και αβέβαιων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία.

Οι παραγγελίες σε μηχανήματα και εξοπλισμό ήταν χαμηλότερα 4,4% το 2012, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές υποχώρησαν 1,1%.

Η κυβέρνηση Μέρκελ, πάντως, περηφανεύεται ότι πέτυχε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά από το 2007.

Ταυτόχρονα όμως το οικονομικό επιτελείο  έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2013 σε 0,4% και το 2014 σε 1,6%.

Οι προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2013 στο 1%.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία μπορεί το επόμενο τρίμηνο να ισοφαρίσει κάπως τις απώλειες του δ΄ τριμήνου, καθώς υπάρχουν μικρά σημάδια σταθεροποίησης στην επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο και την ανεργία να υποχωρεί απροσδόκητα.

Κ.Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Στα επίπεδα του 2009 η ύφεση στην Ευρωζώνη
G20: Ανακωχή στο «νομισματικό πόλεμο»
«Φορο-κυνηγοί» πολυεθνικών στο G20
Ολάντ-Σαμαράς: Δύσκολοι καιροί για οικονομική διπλωματία
Πιο βαθιά στη λακκούβα η ευρωζώνη
Γερμανία-Γαλλία: Το μεγαλύτερο «χάσμα» από τη γέννηση του ευρώ το 1999
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
Χωλαίνει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη
Κρούγκμαν: Ανήθικο πείραμα η λιτότητα
Πονά η ThyssenKrupp, βογκά η Γερμανία
Εκβιασμοί Eurogroup, «αλάρμ» από Moody's και G-20
Μοσκοβισί: Ζητά συντονισμό για το «ακριβό» ευρώ
Στο μικροσκόπιο των αγορών η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία
Κίνα-Γερμανία: Πρωτιά στις εξαγωγές με «δεκανίκια»
Νέες ευρω-αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομίες
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων

....