Ηλεκτρονική Έκδοση

Μαγειρεύουν συνεναιτικό ανακοινωθέν

G20: Ανακωχή στο «νομισματικό πόλεμο»

Μετεωρίτης... στο G20, η ύφεση στην Ευρώπη

Η ύφεση στην ευρωζώνη έπεσε σαν μετεωρίτης στα κεφάλια της «αφρόκρεμας» του G20 που συνεδριάζει στη Μόσχα. Η νομισματική πολιτική, τα ελλείμματα και τα χρέη, είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Οικονομίας και τους αρχιτραπεζίτες του «κλαμπ» του G20, των μεγαλύτερων οικονομικά κρατών.

Οι εκπρόσωποι των 20 χωρών που αντιπροσωπεύουν  περίπου το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης στις συνομιλίες τους εστιάζουν στην επεκτατική πολιτική της Ιαπωνίας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας του γεν, σε ένα νομισματικό πόλεμο που καθορίζει τα μερίδια αγορών σρην σκακιέρα του παγκόσμιου εμπορικού ανταγωνισμού.

Η σύνοδος της Ομάδας των 20 πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τις συνομιλίες που είχαν εκπρόσωποι της Ομάδας των 7, κατά τις οποίες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή θέση για τη νομισματική πολιτική.  

Διάσταση απόψεων εξάλλου  υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών για το εάν πρέπει να παραταθεί μετά το 2016 η δέσμευση για μείωση των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με προσχέδιο αποφάσεων της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του Ομίλου G20, επαναλαμβάνεται η πρόθεση να αποφευχθεί η εφαρμογή πολιτικών ανταγωνιστικής υποτίμησης νομισμάτων.

Ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε την αντίθεσή του στις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank .

Σκληρό το ευρώ

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα επιδιώξει την αποδυνάμωση του ευρώ μέσω της μειώσεως των επιτοκίων και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ συμβαδίζει με τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα.

Ανέφερε επίσης, ότι δεν ευσταθεί η φημολογία περί επικείμενης παραίτησής του.

Στη μηνιαία οικονομική της έκθεση, η ΕΚΤ αναφέρει ότι εντοπίζονται καθοδικοί κίνδυνοι για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και  της ανατίμησης του ευρώ.

Στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ κατέγραψε στο δ’ τρίμηνο τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε τριμηνιαία βάση (-0,6%, εκτίμηση: -0,4%, γ’ τρίμηνο: -0,1%) από το α’ τρίμηνο του 2009. Τα μακροοικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς το ΑΕΠ εμφανίζει τάση μείωσης από το δ’ τρίμηνο του 2011.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε τριμηνιαία βάση (-0,9%) από το α’ τρίμηνο του 2009.

Πονά και η Βρετανία 

Και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις διέψευσε η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία, οι οποίες υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 0,6% έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,5%. Ως αποτέλεσμα η στερλίνα παραδόθηκε στις ρευστοποιήσεις με την ισοτιμία GBP/USD να υποχωρεί σε χαμηλά 6 μηνών κάτω από το 1,5500, αναφέρει σχόλιο της FXCM.

Πτωτικά κινείται και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μετά από μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΚΤ λίγο πριν προσέλθουν στη συνεδρίαση της G20 που διεξάγεται στη Μόσχα.

«Κλειστά» κρατά τα χαρτιά του ο Μάριο Ντράγκι ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, επικρίνοντας τις συζητήσεις γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες χαρακτηρίζοντάς τες «άγονες, ανάρμοστες και αυτοαναιρούμενες».

Επίσης, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ευρώ είναι σοβαρά υπερτιμημένο, ενώ αυτό που φοβάται είναι η πολιτικοποίηση των ισοτιμιών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μια άνοδος στο ευρώ από μόνη της δεν θα οδηγούσε στην απόφαση μείωσης των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Βάιντμαν έχει επικρίνει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων OMT της ΕΚΤ, τα οποία εγκρίθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Φυσικά και οι δύο επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην ανάπτυξη μια άνοδος στην ισοτιμία EUR/USD. Ο Ασμουσεν  της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι ισοτιμίες θα πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές, σημειώνει η FXCM.

Το ευρώ την Παρασκευή υποχώρησε στα 1,3310 δολάρια, ενώ ελάχιστη ήταν η επιρροή από την ανακοίνωση του εμπορικού ισοζυγίου στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στα 12 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη, ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Για το ίδιο θέμα
2013: Μπορεί να αποφευχθεί μια δεύτερη κρίση;
Eurobank: Εύθραυστη η οικονομία διεθνώς
Στα επίπεδα του 2009 η ύφεση στην Ευρωζώνη
Γερμανία-Γαλλία: Οι δυο νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ
ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύηση των ευρω-καταθέσεων
G7: Ανάβουν «πράσινο φως» στην Ιαπωνία
Χαλάρωση, αλλά... από το 2015
Οι «καπνισμένες κάννες» του Μάριου Ντράγκι
Goldman Sachs: Η Ευρώπη δεν ξέρει τι να κάνει με το Νότο
Πόσο μπορούμε να αισιοδοξούμε;
Καπιταλισμός «ζόμπι» στο Νταβός
ΔΝΤ: Αφήστε τους πολλαπλασιαστές κι εφαρμόστε το Μνημόνιο

....