Έντυπη Έκδοση

Στην 3η σε αρωματικά φυτά - βότανα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρωματικά φυτά στη χώρα μας, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις, να είναι εξασφαλισμένη η διάθεση της παραγωγής (άμεσα ή με συμβολαιακή γεωργία) ή να υπάρχει μεταποίηση από τον παραγωγό. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο παγκόσμιος ετήσιος τζίρος από τα αρωματικά φυτά είναι 20 δισ. δολάρια και αφορά 440.000 τόνους παραγωγής.

Η χώρα μας, παρότι είναι η 3η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αρωματικά φυτά και βότανα και κατέχει το 50% της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, κάνει εισαγωγές. Στην Ευρώπη, ηγέτιδες δυνάμεις στην παραγωγή είναι η Γαλλία και η Ισπανία.

Βασικό πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και η άγρια εκμετάλλευση των αυτοφυών, σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς άδειες, με αποτέλεσμα ανίδεοι άνθρωποι να τα καταστρέφουν κατά τη συλλογή. Η πολιτεία οφείλει να άρει τα νομικά κωλύματα ως προς την καλλιέργεια των ενδημικών φυτών.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο 25 μικρές μεταποιητικές μονάδες στην Ελλάδα, και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής απορροφούν οι ελληνικές εταιρείες «Κορρές» και «Apivita», οι οποίες ενδιαφέρονται για βιολογικές καλλιέργειες.

Επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν μέχρι στιγμής τα είδη: μαστίχα, κρόκος, ρίγανη, καλέντουλα, άγριο τριαντάφυλλο, βασιλικός, αχιλλέα, ρόδι, εχινάκεια, φασκόμηλο, αλογοουρά (ιππουρίδα), λουίζα, θυμάρι και μελισσόχορτο, αλλά και το αμύγδαλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική

....