Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι εταιρικοί φόροι δεν ξεπερνούν το 15% των εσόδων, στην εργασία αγγίζουν το 50%!

Σαμαράς ζήλεψε Ρόμνεϊ: Ενιαίος φόρος 15 τοις εκατό στις επιχειρήσεις

Απειλή κατάρρευσης για τα δημόσια οικονομικά οι προτάσεις Σαμαρά, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ ενός ενιαίου φόρου 15% για την επιχειρηματικότητα τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς εκδήλωσης με θέμα Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Αντιδράσεις στελεχών εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων προειδοποιούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός ζήλεψε απ' ό,τι φαίνεται τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ στις ΗΠΑ που πρότεινε προεκλογικά μείωση του ονομαστικού φόρου για τις επιχειρήσεις στο 25% από 35%, αν και οι διευκολύνσεις έχουν φτάσει το πραγματικό συντελεστή κάτω του 10% για πολλές μεγάλες εταιρείες (όπως, Exxon Mobil, Apple, Microsoft, JPMorgan, General Electric). 
 
Πρόταση για μείωση φόρου στο 25% για τη βιομηχανία είχε κάνει και ο Ομπάμα των Δημοκρατικών στα "ντιμπέιτ", αλλά μάλλον τώρα το... σκέφτεται.
 
Η πίεση της ύφεσης και οι αποτυχίες των "προγραμμάτων" που φόρτωσαν στο δημόσιο χρέος τα... ανοίγματα των αναξιοπαθούντων της " τέχνης του επιχειρείν", κάνει τον Αντ. Σαμαρά να προβάλει ανοιχτά πλέον την προοπτική μείωσης της εταιρικής φορολόγησης.
 
Οταν την ίδια ώρα τα φορο-χαράτσια έχουν φτάσει στον ουρανό για τα συνήθη υποζύγια, όπως έχει δείξει πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
 
Ηδη στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων προειδοποιούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει έκρηξη.
 
Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε ότι δεν γίνεται να επιτευχθεί ανάπτυξη αν δεν επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα «διότι όσο και να μειωθούν τα κόστη δεν γίνεται με τόσο υψηλή φορολόγηση να επιτύχουμε τον στόχο».
 
Επανέλαβε την τοποθέτησή του ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας διαφορετικά θα έχουν πάει χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
 
Επικεντρώθηκε στο θέμα της ρευστότητας και υπογράμμισε ότι θα αντιμετωπιστεί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη το κράτος έχει αρχίσει σταδιακά και πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες που είχαν φτάσει το 2010 τα 9,6 δισ. ευρώ.
 
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
 
Η υλοποίηση των προτάσεων που διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας και θα απειλούσε με κατάρρευση τα ήδη υπό απειλή δημόσια οικονομικά, τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού για ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις.
 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση το Ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι με την σημερινή αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος, θα αποτελούσε μέτρο εξαιρετικά κοινωνικά άδικο, αν εφαρμοστούν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, όπως και το σύνολο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί την περίοδο των μνημονίων.
 
Παραθέτοντας στοιχεία που ισχύουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι αυτό που απέκρυψε ο πρωθυπουργός είναι ότι ενώ στην Ευρωζώνη οι φόροι επί του κεφαλαίου αποτελούν το 20% των φορολογικών εσόδων και οι φόροι επί της εργασίας και της κατανάλωσης το 40%, στην Ελλάδα οι φόροι επί των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν το 15% των φορολογικών εσόδων, ενώ οι φόροι επί της εργασίας πλησιάζουν το 50%.
 
Αποκρύπτει, επίσης, ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 2000 έως το 2010 (σύμφωνα με τη Eurostat) κατά 1,5 μονάδα ή 4 δισ. ετησίως.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, με την παρουσίαση του φορολογικού του προγράμματος στις 4 Μαρτίου, έχει αρθρώσει την πλέον βιώσιμη λύση τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, με αιχμές την θεσμοθέτηση του «περιουσιολογίου», την αύξηση της φορολόγησης επί των νομικών προσώπων στο ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
 
με πληροφορίες ΑΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Επιχειρήσεις
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Τα μισά μέτρα του 2013 χτυπούν μισθωτούς - συνταξιούχους
Οι πολίτες σηκώνουν τα βάρη των φόρων

....