Ηλεκτρονική Έκδοση

H Κύπρος στο μικροσκόπιο

Με το ζήτημα για το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο να παραμένει ανοιχτό αλλά και τα χρονικά περιθώρια για τις αποφάσεις να στενεύουν, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Να μιλήσουμε για την αιτία του προβλήματος πριν συμφωνήσουμε» λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία διάσωσης της Κύπρου απηύθυνε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της νήσου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης. Σε συνέντευξή του στο Reuters, διαμήνυσε ότι τυχόν αποτυχία των 27 να καταλήξουν σε συμφωνία θα αποτελούσε "συστημικό κίνδυνο" για την Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse- εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κοινοβούλιο της χώρςα του θα εγκρίνει το πακέτο βοήθειας που θα αποφασιστεί για την Κύπρο. Σημείωσε όμως ότι ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. "Πριν μιλήσουμε για βοήθεια, πρέπει να συζητήσουμε για τις αιτίες του προβλήματος" δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας τα περί υπέρογκου τραπεζικού τομέα της Κύπρου καθώς και τις κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ σε χεθσινές του δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό που θα συμφωνηθεί για την Κύπρο και τον τραπεζικό της τομέα θα είναι προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ και όχι τα 17 δισ.ευρώ όπως είχε αρχικώς διαρρεύσει.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ,Reuters)
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Βρυξέλλες: Εν μέσω διαδηλώσεων η Σύνοδος Κορυφής
Καμπανάκι από Moody's για ρωσικές ζημίες λόγω Κύπρου

....