Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνεχείς οι διαβεβαιώσεις για τους έλληνες καταθέτες

Τα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά και είναι πλήρως εφοδιασμένα όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, μετά την απόφαση των κυπριακών αρχών να παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο τα υποκαταστήματα. Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους έλληνες καταθέτες ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες για να βρεθεί το ίδρυμα που θα αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

 

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη τα υποκαταστήματα των  κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ωστόσο τα ΑΤΜ λειτουργούν κανονικά και είναι πλήρως εφοδιασμένα σε μετρητά προκειμένου να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των πελατών τους.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες ενώ συμπλήρωσε ότι είμαστε έτοιμοι για τη μεταφορά ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα σε υφιστάμενο τραπεζικό όμιλο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται το έργο της αναζήτησης ενδιαφερομένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, ενώ παραμένει ως επιλογή η λύση απόκτησης των υφιστάμενων στην Ελλάδα κυπριακών τραπεζών από το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
 
Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ή απόφαση για το ζήτημα έως ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από κυπριακής πλευράς.
 
Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ περίπου και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ περίπου.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε την παρουσία της στην χώρα μας το 1991 και αναπτύχθηκε δυναμικά σε όλη της Ελλάδα αποκτώντας μερίδιο 5% στην εγχώρια αγορά Με στοιχεία εννεάμηνου 2012 είχε χορηγήσεις ύψους 9,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 6,3 δισ. ευρώ ενώ διατηρεί δίκτυο 160 καταστημάτων και απασχολεί 2.300 εργαζόμενους.
 
Η Cyprus Popular Bank εμφανίστηκε στην Ελλάδα επίσης το 1991, ενώ η συγχώνευση με την Εγνατία - και τη Μarfin - ενίσχυσε την παρουσία της, με το δίκτυο να αριθμεί, μετά και τη σημαντική μείωσή του πρόσφατα λόγω αναδιάρθρωσης, 130 καταστήματα. Η τράπεζα απασχολεί 2.000 εργαζομένους και με στοιχεία εννεαμήνου 2012 έχει δάνεια που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και καταθέσεις 6 δισ. ευρώ περίπου.
 
Η Ελληνική Τράπεζα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα το 1998 και σήμερα έχει 30 καταστήματα και περί τα 400 άτομα προσωπικό. Με στοιχεία 2012, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 615 εκατ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 914 εκατ. ευρώ.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: Αναζητώντας την αποδεκτή φόρμουλα

....