Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Πρεμιέρα για το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ στις 2 Μαϊου, στην ευρωζώνη. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρχικά τα παλιά χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα καινούρια και θα διατηρήσουν την αξία τους ενώ σταδιακά -μέχρι την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί- θα πραγματοποιηθεί η απόσυρσή τους.Το νέο πεντάευρο έχει δημιουργηθεί βάσει πιο αναπτυγμένης τεχνολογίας και θεωρείται πιο δύσκολη η παραχάραξή του.

Το υδατογράφημα του νέου χαρτονομίσματος των 5 ευρώ απεικονίζει το πορτρέτο της Ευρώπης ενώ ο αριθμός 5 είναι σε σμαραγδί χρώμα το οποίο ανάλογα με το σημείο που το κοιτάζει κανείς και το φωτισμό, μεταβάλλεται από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε.

Ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα όρασης, οι ανάγλυφες λωρίδες στα δεξιά και αριστερά του χαρτονομίσματος καθιστούν πιο εύκολη την αναγνώρισή του. Εκτιμάται ότι τέτοιου τύπου τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα χαρτονομίσματα του ευρώ που σταδιακά θα ανανεωθούν.

Το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ από σήμερα 2 Μαϊου θα διατίθεται μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, είτε από τα γκισέ είτε από τα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης. 

Βίντεο με την παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

....