Έντυπη Έκδοση

Σενάρια ύφεσης και έλλειμμα εκτός ελέγχου

ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΝΕΟ προϋπολογισμό «κέλυφος» συντάσσει με πλήρη μυστικότητα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ενσωματώσει δύο αλλαγές: μηδενική (ή και αρνητική) ανάπτυξη για φέτος και έλλειμμα τουλάχιστο στο 4,8% του ΑΕΠ για το 2008.

Οι δύο μεγάλες ανατροπές στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με τα κοινοτικά όργανα εντός ημερών. Είναι άγνωστο αν θα βγουν στη δημοσιότητα άμεσα ή θα μείνουν στο «συρτάρι» έως ότου περάσουν οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, καθώς η λιτότητα την οποία πρέπει να υποστούν πολίτες και επιχειρήσεις θα είναι μεγάλη...

Πίνακες στόχων

Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να κοινοποιήσει πίνακες με τους νέους στόχους του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε είχε συμβεί και την άνοιξη του 2008.

*Η πρώτη ανατροπή έχει σχέση με την ανάπτυξη. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός βασίστηκε σε ρυθμό 1,1% το 2009 που πλέον θεωρείται «άπιαστος» λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης, εκτίμησε πρώτη φορά δημοσίως ότι είναι πιθανή ακόμη και ύφεση της οικονομίας φέτος, ενώ ως πιο «κοντινό» σενάριο ανέφερε αυτό της μηδενικής ανάπτυξης. Στις 4 Μαΐου αναμένονται και οι κοινοτικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα, οι οποίες θα κινούνται σε παρόμοιο κλίμα.

*Την άλλη εβδομάδα πάντως, η Eurostat θα ανακοινώσει τα επικυρωμένα από αυτή στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 που αποτελούν το «βαρόμετρο» για το κόστος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει έως και το 2010 το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε στο τέλος Μαρτίου εκτίμηση για έλλειμμα στο 4,8% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πακέτο εισπρακτικών μέτρων αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ (εκτός και αν η Eurostat κρίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απαιτώντας ακόμη περισσότερα μέτρα). Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομίας απαιτούν από την Ελλάδα για φέτος κυρίως περικοπές δαπανών και νέο πακέτο (και φόρων) από το 2010. Μάλιστα επιμένουν στον μηδενισμό των ελλειμμάτων το ταχύτερο δυνατό.

Οι διαφορές απόψεων υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και εντός της κυβέρνησης. Οσο πλησιάζει ο χρόνος προς τις εκλογές πληθαίνουν τα στελέχη που εισηγούνται παροχές έστω και στοχευμένες (για την οικοδομή, τον τουρισμό κ.λπ.).

Αντιθέτως, άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λόγω των προβλημάτων της οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο διοικητής της ΤτΕ, ζητώντας μηδενισμό των ελλειμμάτων έως το 2012 και πολυετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων και περιστολής της φοροδιαφυγής και της σπατάλης πόρων στο Δημόσιο για να περιοριστεί το χρέος και οι πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων (συστήνοντας όμως παράλληλα στοχευμένες παροχές και τόνωση επενδύσεων).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική

....