Έντυπη Έκδοση

Από τα δίκτυα ξεκινάει η πώληση της ΔΕΗ

Τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επέλεξε η κυβέρνηση. Σκοπεύει να πουλήσει δραστηριότητες, εργοστάσια, και μονοπωλιακά τμήματα της επιχείρησης, σε τρία παράλληλα στάδια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, ξεκινώντας μάλιστα από το μονοπώλιο των δικτύων και της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, που διαχειρίζεται η θυγατρική της ΑΔΜΗΕ, η πλειοψηφία της οποίας θα περάσει σε ιδιώτες.

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Το σχέδιο ορίζει ακόμη ότι θα δημιουργηθεί ένα «πακέτο» από εργοστάσια της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες μαζί με άδειες εκμετάλλευσης και ορυχεία λιγνίτη, καθώς και μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο θα πουληθεί όλο μαζί σε ιδιώτη, επίσης με τη βοήθεια του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι μονάδες της ΔΕΗ και η πρόσβαση στο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά θα πουληθούν «πακέτο», επανδρωμένες! Μαζί δηλαδή με τους εργαζομένους που στελεχώνουν τα τμήματα, από μηχανικούς, τεχνικούς και εργάτες των ορυχείων, μέχρι το λογιστήριο και τη μηχανογράφηση που αντιστοιχεί στις μονάδες. Υπολογίζεται ότι έχουν βγει στο σφυρί μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.500 MW και ήδη γίνεται σπέκουλα - ποιες μονάδες αμπαλάρονται επί τούτου...

Ωστόσο η κυβέρνηση παραδέχεται σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο τεμαχισμού και πώλησης τμημάτων της ΔΕΗ «συνιστά περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και, κανονιστικό-ρυθμιστικό επίπεδο» και όπως λέει, θα προωθήσει, «όπου απαιτείται, τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις».

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει τρία στάδια:

1. Πώληση τουλάχιστον του 51% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης και τη διασύνδεση με τις άλλες χώρες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με είσοδο ιδιώτη και με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τέλος του έτους. Πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ώστε να μείνει στο Δημόσιο μόνο το 34% της καταστατικής μειοψηφίας.

2. Πώληση «πακέτου» μονάδων της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο 1/3 της δυναμικότητας της επιχείρησης. Οι μονάδες θα παρουσιαστούν αυτόν το μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τη σύμφωνη γνώμη της θα αποφασιστούν τον Ιούνιο αυτές που θα γίνουν ενιαία εταιρεία και θα πουληθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015.

3. Πώληση μετοχών 17% της ΔΕΗ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντέδρασαν με ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ και του σωματείου «Σπάρτακος». Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι μαζί με τον ελληνικό λαό θα αντιδράσουν», και καταλήγει: «Οσοι απεργάζονται την πώληση της ΔΕΗ, πρέπει να ξεπεράσουν και τα νομικά εμπόδια από την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ιδιωτικοποιήσεις
ΔΕΗ
ΤΑΙΠΕΔ

....