Έντυπη Έκδοση

ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το φοροσταυρόλεξο του 2013

Η ιντερνετική διεύθυνση που θα κάνει ρεκόρ επισκέψεων: www.gsis.gr

ΤΟ «μαρτύριο της φορολογικής δήλωσης» θα είναι το έργο που θα παιχτεί ντάλα καλοκαίρι στα σπίτια όλων των Ελλήνων φορολογουμένων. Η φετινή δήλωση δεν είναι απλώς γεμάτη παγίδες, που σχετίζονται με το εισόδημα, τη συνολική περιουσιακή κατάσταση και το πώς αυτά δηλώνονται, αλλά συνοδεύεται από θεαματικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν πρώτη φορά, όπως είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή για όλους.

*Οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, ακόμη και αν αυτά έχουν φορολογηθεί στην πηγή, όπως είναι οι τόκοι των καταθέσεων και τα μερίσματα κ.λπ. Αυτά τα εισοδήματα θα φορολογηθούν δύο φορές, αφού θα αποτελέσουν και φορολογητέα ύλη για τον καθορισμό της έκτακτης εισφοράς (1% έως 4%). Το υπουργείο δεν έχει δώσει οδηγίες για το πώς θα τεκμηριώνεται η καταβολή των τόκων, πώς θα κατανέμεται ανάμεσα σε διαφορετικούς δικαιούχους, ούτε οι τράπεζες έχουν στείλει εκκαθαριστικά τόκων στους δικαιούχους τους.

*Οσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, έστω και αν θεωρούνται μισθωτοί, πρέπει να το δηλώσουν και να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος.

*Τα προστατευόμενα τέκνα άνω των 18 ετών δεν θα υποβάλουν τελικά φορολογικές δηλώσεις, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να προμηθευτούν από την Εφορία δικό τους ΑΦΜ.

*Μόνο τους μισθούς που έχουν εισπράξει πρέπει να δηλώσουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί έναντι των δεδουλευμένων τους το 2012. Στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους πρέπει να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

*Πρεμιέρα φέτος του Ε21 για περίπου 2,5 εκατ. φορολογουμένους με προστατευόμενα τέκνα για να λάβουν το σχετικό επίδομα. Στο Ε21 πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία των παιδιών τα οποία θα καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.

*Αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και να γλιτώσουν την ποινή. Με τις αποδείξεις εφέτος δεν θα δοθεί έκπτωση φόρου.*Μείωση φόρου θα φέρουν οι αποδείξεις για δαπάνες στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα κ.ά.

*Παγίδες κρύβουν και φέτος τα τεκμήρια με φορολόγηση πάνω από το πραγματικό εισόδημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική

....