Ηλεκτρονική Έκδοση

Κομισιόν: Εκθεση για τα δημοσιονομικά

Οι Βρυξέλλες «χαλαρώνουν» τη λιτότητα

Στις μεγάλες οικονομίες Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία

Τελευταία ενημέρωση:

Οι Βρυξέλλες δίνουν παράταση χρόνου στην προσαρμογή μείωσης ελλειμμάτων και χρέους σε έξι οικονομίες της ευρωζώνης (τρεις μεγάλες και τρεις μικρότερες) σε έκθεση για τη δημοσιονομική πολιτική την Τετάρτη.

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων σε έξι χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία και την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για άλλες πέντε, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Λιθουανία και Ρουμανία, αποφάσισε να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης το άνοιγμα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Μάλτα. Προτείνει επίσης το Συμβούλιο να δώσει οδηγίες στο Βέλγιο να λάβει μέτρα για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Ηη ιδέα είναι για 2ετή παράταση, ενώ η Ιταλία δεν συμπεριλαμβάνεται.

Το αντάλλαγμα παραμένει η λιτότητα και συγκεκριμένα “μεταρρυθμίσεις” συρρίκνωσης σε ασφαλιστικό και το εργασιακά.

Η Γαλλία εμφανίζεται πλέον ως ο νέος μεγάλος ασθενής της Ευρώπης και οι πιέσεις Βερολίνου και Βρυξελλών στον Φρανσουά Ολάντ δεν κρύβονται, παρά τα χαμόγελα για αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας στην ΕΕ που λούζει τους ευρω-ηγέτες με κρύο ιδρώτα.

Ορισμένοι αναλυτές αξιολογούν την Έκθεση αυτή ως σημείο διακριτικής στροφής στην πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθείται στην περιοχή του ευρώ εν όψη αφ΄ ενός των γερμανικών εκλογών και αφ΄ εταίρου των ευρωεκλογών σε ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2014.

Με πληροφορίες από Guardian, Financial Times

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Ευρω-σχέδια επί χάρτου για τους ανέργους
BMW: Μάρκετινγκ... με νέους ανέργους
«Νέα» τρόικα για... New Deal στην Ευρωλάνδη

....