Ηλεκτρονική Έκδοση

Διπλή κρίση γεμάτη αδιέξοδα

Με παρατάσεις δεν «θεραπεύεται» η Ε.Ε.

Η Pimco προειδοποιεί για ευρωζώνη “ζόμπι”

“Η απόφαση να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, αποτελεί την πιο εύγλωττη παραδοχή έως τώρα ότι η νομισματική ένωση απαιτεί διαφορετική θεραπεία» υποστηρίζουν οι Financial Times (FT). Την ίδια ώρα η Pimco προειδοποιεί για ευρωζώνη “ζόμπι”.

Η ταυτόχρονη συρρίκνωση στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης στα κράτη-μέλη βασίστηκε σε λανθασμένη διάγνωση της κρίσης. Με την εξαίρεση της Ελλάδας, το έλλειμμα και το χρέος ήταν και είναι διαχειρίσιμα”, αναφέρει το βασικό άρθρο των FT.

Τα πραγματικά προβλήματα σχετίζονται με ανισορροπίες στους ισολογισμούς στον τραπεζικό τομέα ο οποίος στην άνθηση ήταν “παν-ευρωπαϊκός” αλλά στην ύφεση έγινε “εθνικός”, και στη αναιμική ή “μη βιώσιμη” ανάπτυξη, ειδικά για τις οικονομίες του Νότου", υπογραμμίζει.

"Δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, ενώ η ευρωζώνη είναι παγιδευμένη πλέον και σε μια δραματική κρίση στον τομέα εργασίας”, σημειώνουν οι FT, μιλώντας ανοιχτά για "διπλή κρίση". 

Επίσης, η Fitch λέει πως η παράταση... στη λιτότητα αποτελεί "αναγνώριση ότι οι προηγούμενοι στόχοι για μειώσεις ελλειμμάτων ήταν υπερβολικά φιλόδοξοι εν μέσω της ύφεσης και της αυξημένης ανεργίας". Ωστόσο, σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η χαλάρωση στον ρυθμό της δημοσιονομικής λιτότητας δεν θα επαρκέσει για να στηρίξει μια ευρεία και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, εφόσον δεν γίνει περαιτέρω πρόοδος στην τραπεζική ενοποίηση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Την ίδια ώρα η Pimco η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, προειδοποιεί για ευρωζώνη “ζόμπι”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph («Pimco Warns of Eurozone ‘Zombification’»), η εταιρία Pimco εκτιμά ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να είναι αδύναμη και κατά τα επόμενα τρία με πέντε έτη (της τάξης του 0,5% ετησίως).

Δεν προβλέπεται κατάρρευση αλλά η συνέχιση μιας κατάστασης όπου τόσο οι θεσμοί όσο και οι οικονομίες της ευρωζώνης θα λειτουργούν ως “ζόμπι” και οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις θα συνεχίζουν να συσσωρεύονται, λέει η Pimco. Η διάλυση, ωστόσο, της ευρωζώνης δεν θεωρείται ακόμη απίθανη στο απώτερο μέλλον.

Η εταιρία πιστεύει ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία σταδιακά θα συνυπάρξουν σε μια στενότερη τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο για όλες τις μικρές χώρες της ευρωζώνης.

Τονίζει πως το πολιτικό τοπίο γίνεται πιο ασταθές.

Ασαφές είναι ακόμη σε ποιο βαθμό η αυξανόμενη δύναμη των “λαϊκιστικών κομμάτων” θα διαμορφώσει το επερχόμενο πολιτικό τοπίο (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές). Η Γερμανία πάντως δεν πρόκειται να προβεί σε δραστικά βήματα, ούτε και μετά τις εκλογές, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να παραπαίει ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης”.

Η μακροπρόθεσμη ανεργία οδηγεί σε απώλεια δεξιοτήτων. Η Κομισιόν ζητά δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν το ζήτημα σωστά, η Γαλλία και η Ιταλία υστερούν). Η Γερμανία, έχοντας μεγαλύτερα περιθώρια, θα έπρεπε να μειώσει τη φορολογία στο εισόδημα και την κατανάλωση, ώστε να βοηθήσει τις εξαγωγές των αδύναμων χωρών, αναφέρει το σχόλιο στους FT.

Κλειδί ο παρεμβατικός ρόλος της ΕΚΤ

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Λισαβόνα Στιγμιότυπο από κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Λισαβόνα Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζεται από ευέλικτη νομισματική πολιτική και παρόλο που τα επιτόκια είναι χαμηλά, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο δανεισμός κατευθύνεται προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες που υποφέρουν. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει οπωσδήποτε να ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς. Η ανάκαμψη των ΗΠΑ επιτεύχθηκε χάρις την έγκαιρη παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα.

Αν και η Κομισιόν ελάττωσε τον ρυθμό της λιτότητας, προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και συνέστησε στις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη απώλεια κοινωνικής και πολιτικής στήριξης, εξαιτίας της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σημειώνει ανταπόκριση του Π. Σπίγκελ για τους Financial Times.

Τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης εξασθενούν και η φτώχεια αυξάνεται επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, καθώς αποτυγχάνουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο Μ. Μπαρόζο επιμένει σε άμεση εφαρμογή εθνικών μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα. Σύμφωνα με την Κομισιόν:

«Το αντίκτυπο αρκετών ετών χαμηλής ή καθόλου ανάπτυξης στην κοινωνία είναι μεγάλο και πολύπλευρο. Οι μικρές προοπτικές βελτιώσεων στην αγορά εργασίας βραχυπρόθεσμα συνιστούν μια επιπλέον δοκιμασία για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των κρατών μελών».

Κατά τον Μουχτάμπα Ράχμαν, δ/ντη της εταιρίας Συμβούλων Europe at the Eurasia Group, “ακόμη και μετά τη σημερινή χαλάρωση δεν είναι σίγουρο ότι οι χώρες θα επιτύχουν τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς και δομικούς στόχους”.

Ολα αυτά την ώρα που προβληματίζει η περαιτέρω συρρίκνωση του δανεισμού για τις εταιρίες στην ευρωζώνη (0,9%, μείωση που ανέρχεται στα 18 δισ. Ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι η υφεσιακή πίεση δύσκολα αναχαιτίζεται με τους παλιούς τρόπους...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση

....