Έντυπη Έκδοση

10% ΒΟΥΤΗΞΕ ΤΟ Χ.Α. ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Ρήγμα 6% στο ταμπλό

Τα πολιτικά ρίσκα αποτιμούν Χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων και πραγματική οικονομία, την ώρα που δανειστές και ξένοι οίκοι «νουθετούν» την Αθήνα να συνεχίσει στο δρόμο των... μεταρρυθμίσεων.

«Σάκος του μποξ» έγινε χθες το Χ.Α. που έκλεισε στις 830 μονάδες (-6%). Απώλειες πάνω από 10% για το Γενικό Δείκτη μέσα σε μία εβδομάδα, που πλέον διορθώνει περίπου 20% από τα τελευταία υψηλά των 1.160 μονάδων στα μέσα Μαΐου. Τότε που Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών προέβαλλαν την εικόνα του success story και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο Grecovery.

Η συνέχεια προοιωνίζεται δύσκολη, καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να πείσει τις αγορές πως μπορεί να υλοποιήσει στοιχειωδώς έστω 2-3 μεταρρυθμιστικές κινήσεις, να διαχειριστεί τον εκτροχιασμό βασικών οικονομικών μεγεθών και να κατευνάσει την ελληνική κοινωνία μπροστά στον κίνδυνο να υποχρεωθεί να λάβει και νέα μέτρα από το φθινόπωρο. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων μηνών καθώς και λόγω του triple witching ο ΓΔ κατέρρευσε προς τις 830 μονάδες. Ο εφιάλτης των νέων μέτρων στοιχειώνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που μετά την τελευταία κρίση εκτιμάται πως γίνονται ακόμη πιο δυσχερείς. Το γεγονός πως το «ελληνικό πρόβλημα» επανήλθε με αρκετές αρνητικές αναφορές στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για αύξηση της τουριστικής κίνησης, δείχνει το πόσο εύθραυστο παραμένει το κλίμα και οι συσχετισμοί.

Εμπλοκή

Περίπου ένα μήνα μετά τις κυβερνητικές πομφόλυγες για Grecovery, ελάχιστα θυμίζουν την επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου και του Γ. Στουρνάρα, τις πανηγυρικές αναφορές του επικεφαλής του Χρηματιστηρίου στο Road Show της Νέας Υόρκης. Ειρωνεία ή η «εκδίκηση» της αλήθειας, από τη μέρα που ο επικεφαλής του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης υπερθεμάτιζε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και καλούσε από το CNBC τους ξένους επενδυτές στη χώρα μας όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Εμπλοκή στην προβεβλημένη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (με προφανείς επιχειρηματικές και πολιτικές παρανέργειες), αποτυχία στην εκχώρηση της ΔΕΠΑ, υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο MSCI, νέα επιβάρυνση του κόστους χρήματος, εκτόξευση του ελλείμματος στα 7,3 δισ. ευρώ με παράλληλη υστέρηση εσόδων, αύξηση στα επισφαλή δάνεια σκιάζουν την πραγματική οικονομία και αντανακλώνται στην παρατεταμένη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η αναλαμπή

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως το Χ.Α., λόγω εγγενών προβλημάτων, δεν έχασε το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου ανοδικού κύκλου των ξένων χρηματιστηρίων, σε μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις που ώθησε τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ουσιαστικά το Χ.Α. είχε μία τελευταία αναλαμπή (προς τα μέσα Μαΐου) όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει το χαρτί της «επιτυχούς διαχείρισης», των «διαρθρωτικών αλλαγών» δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Διαδικασία που «βάρυνε» το κλίμα (λόγω των αναπόφευκτων ρευστοποιήσεων μετοχικών θέσεων), για να ακολουθήσει η υπόθεση του ΟΠΑΠ (έκτοτε η μετοχή του Οργανισμού μετρά πτωτικά σερί) και η μη ευόδωση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Ορισμένοι ξένοι διαχειριστές φαίνεται πως έλαβαν το μήνυμα έγκαιρα και δεν περίμεναν το... επιτυχημένο Road Show του Ιουνίου για να ενεργοποιήσουν προγράμματα πωλήσεων, καθώς το success story άρχισε να «θολώνει». Οσοι έγραφαν σημαντικές υπεραξίες από θέσεις τους σε ΟΤΕ και ΔΕΗ κατοχύρωσαν κέρδη. Οσοι δεν πείσθηκαν από το... πανηγυρικό προσκλητήριο του κ. Λαζαρίδη ρευστοποιούσαν θέσεις τους σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελλάκτωρ κ.ά.

Η υποβάθμιση του Χ.Α. μπορεί να είχε προεξοφληθεί, καθώς οι πωλήσεις είχαν αρχίσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο αποτέλεσαν άλλο ένα χτύπημα στην επικοινωνιακή βιτρίνα της κυβέρνησης. Το γεγονός πως ήταν η πρώτη -στα παγκόσμια χρονικά- υποβάθμιση χρηματιστηρίου χώρας της Ευρωζώνης είχε περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα. Οι αλλαγές θα ισχύουν από τον Νοέμβριο, τότε που οκτώ μετοχές (Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie Group, Ελληνικών Πετρελαίων και Τιτάνα) θα ενταχθούν στο διεθνή δείκτη MSCI Emerging Markets.

Η διόρθωση εντάθηκε τις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Οι πωλήσεις στις τράπεζες συνεχίσθηκαν, ενώ στην Εθνική έγιναν επιθετικότερες (και λόγω της εξόδου της μετοχής από το δείκτη Stoxx 600 από τις 24/6, που όμως το Χ.Α. παραμένει κλειστό λόγω της αργίας). Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και σε μετοχές των Πειραιώς και Attica Bank, καθώς την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών

....