Έντυπη Έκδοση

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακούρευτα ομόλογα

Ενώ όλοι ασχολούνται με την ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να πληρώσει 540 εκατομμύρια ευρώ στους Ελβετούς ομολογιούχους που αρνήθηκαν το PSI.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 15 Μαΐου 2012, η ελληνική τότε πολιτική ηγεσία αποφάσισε να πληρώσει 450 εκατομμύρια ευρώ για ένα ομόλογο ελληνικού Δημοσίου που είχε όμως εκδοθεί σε αγγλικό δίκαιο. Οι ομολογιούχοι είχαν ψηφίσει να μην ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τα νέα και κουρεμένα κατά 53,5%.

Παρά τις μεγαλόστομες και πομπώδεις δηλώσεις του τότε διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού τότε, υπεύθυνου για το PSI, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, το ομόλογο πληρώθηκε όπως πληρώθηκαν από τότε και όλα τα υπόλοιπα που δεν μπήκαν στο PSI. Η τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είχε περάσει το μπαλάκι στους πολιτικούς και ο κ. Βενιζέλος πήρε την απόφαση να μη διακινδυνεύσει μια στάση πληρωμών εν μέσω εκλογών και να πληρώσει αυτούς που πήραν το στοίχημα. Δεν είχε δείξει βέβαια την ίδια ευαισθησία προς τους Ελληνες μικρούς ιδιώτες ομολογιούχους που είχαν επενδύσει σε ομόλογα Δημοσίου ελληνικού δικαίου.

Ολα αυτά τα αναφέρουμε γιατί στις 5 Ιουλίου του 2013 λήγει άλλο ένα ομόλογο σταθμός αξίας 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (540 εκατ. ευρώ). Το ομόλογο αυτό είχε εκδοθεί το 2005 και έχει κουπόνι 2.125%. Οταν έγινε η πρόσκληση ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI, το ομόλογο αυτό είχε τη δικιά του ξεχωριστή πρόσκληση καθότι είχε εκδοθεί στην Ελβετία και ανάδοχός του ήταν η Credit Swiss (για όσους ενδιαφέρονται ο κωδικός ταυτοποίησης του ομολόγου είναι CH0021839524).

Στις 28 Μαρτίου 2012 έγινε η συνέλευση των ομολογιούχων στη Ζυρίχη και η πλειοψηφία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην ανταλλαγή. Ετσι, το ομόλογο αυτό συνέχισε να υπάρχει και να αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου.

Τον Μάιο του 2012 ορισμένοι από τους ομολογιούχους κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας με σκοπό να κάνουν το ομόλογο άμεσα πληρωτέο (Bloomberg). Ο λόγος ήταν ότι η σύμβαση περιείχε όρο που δεν επέτρεπε στην Ελληνική Δημοκρατία να δώσει εγγυήσεις προς τρίτους (Negative Pledge). Παραβίαση αυτού του όρου συνιστούσε γεγονός αθέτησης συμφωνίας (Event of Default).

Οπως πολλοί θα γνωρίζουν, μέρος της συμφωνίας που υπέγραψε ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβλεπε την παροχή χρηματικών εγγυήσεων προς τους Φινλανδούς σε περίπτωση μη πληρωμής. Και αυτό δεν επιτρεπόταν από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο, εκτός και αν οι ίδιες εγγυήσεις δίνονταν σε όλους. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν φαίνεται να πήγε και πολύ διαβασμένη στις διαπραγματεύσεις και έκανε άλλη μια γκάφα. Το γεγονός είχε σχολιαστεί τότε από πολλά διεθνή μέσα.

Δεν ξέρουμε την τύχη αυτής της προσφυγής, αν εκδικάστηκε ή αν αποσύρθηκε, πάντως ένα είναι το σίγουρο. Το ομόλογο θα πληρωθεί στις 5 Ιουλίου έστω και αν λεφτά δεν υπάρχουν, έστω και αν οι δόσεις της τρόικας δεν προβλέπουν χρήματα για αυτούς που δεν μπήκαν στο PSI. Απομένει να μας πει η Ελληνική Δημοκρατία από πού θα βρει τα 540 εκατομμύρια για να πληρώσει και αυτό το ομόλογο και να αποφευχθεί μια ακόμα στάση πληρωμών. Γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω, οι δόσεις της τρόικας δεν προβλέπουν χρήματα γι' αυτό το σκοπό.

* Phd, αναλυτής της ITC Markets

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κρατικά ομόλογα

....