Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιμένει για το πρόγραμμα OMT

Χαλαρότερη νομισματική πολιτική «προτείνει» ο Ντράγκι

Υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ τάχθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κάνοντας λόγο για βελτίωση της κατάστασης. Όπως είπε, η ΕΚΤ, βλέπει κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες.

“Σε όρους νομισματικής πολιτικής, είναι εγγυημένη η σταθερότητα των τιμών και η συνολική οικονομική προοπτική μας δίνει την δυνατότητα να ασκούμε μια χαλαρή” νομισματική πολιτική, σημείωσε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι “αναμένουμε η νομισματική τόνωση (της οικονομίας) και η βελτίωση της κατάστασης στις χρηματαγορές να υποστηρίξουν μια ανάκαμψη αργότερα εντός του έτους”.

Επαναλαμβάνοντας ότι είναι οι κυβερνήσεις αυτές που πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη είπε πως η νομισματική πολιτική είναι “μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής οικονομικής πολιτικής που ασκείται για να ξεπεραστεί η κρίση”.

Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μια δημοσιονομική προσαρμογή που διευκολύνει την ανάπτυξη, καθώς και να προωθήσουν την τραπεζική ένωση.

Υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά το λεγόμενο πρόγραμμα των Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) που είχε προτείνει πέρυσι για να αποτρέψει κάθε κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης, επιχειρηματολογώντας ότι η κατάσταση σταθεροποιήθηκε μετά την ανακοίνωσή του.

"Πράγματι, θα έλεγα ότι το OMT είναι ακόμη πιο αναγκαίο τώρα, καθώς παρατηρούμε δυνητικές αλλαγές σε νομισματικές πολιτικές και αβεβαιότητα σε άλλες περιοχές της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", επεσήμανε ο Ντράγκι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση

....