Ηλεκτρονική Έκδοση

Πραγματικό ποσοστό 33%.

ΓΣΕΕ: «Κρύβουν» την ανεργία

Οι απαισιόδοξοι προφήτες δυστυχώς επιβεβαιώνονται

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, αναφέρεται η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης.

 

Η εργατική συνομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι: "Τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προβλέψεις για τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στην εφιαλτική αύξηση της ανεργίας. Μπορεί ο Υπουργός Εργασίας να μιλά κάθε φορά για «απαισιόδοξους προφήτες» σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας, το ποσοστό όμως του 27,8% των ανέργων αποδεικνύει ποιοι αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει γύρω τους και ποιοι με τερτίπια και επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να υπολογίζει την ανεργία τον Οκτώβρη στο 27,8% η πραγματική ανεργία όμως αγγίζει το 33%. Το 2014 ο μη ενεργός πληθυσμός θα είναι κατά 1.100.000 άτομα περισσότερος από τους απασχολούμενους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κύριοι της Κυβέρνησης, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι. Αυτό πρέπει να καταλάβετε και να λάβετε εδώ και τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί και το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι απαίτηση όλων να εγκαταλειφθούν άμεσα οι πολιτικές της ύφεσης, της λιτότητας και της φοροεπιδρομής. Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο για να μπει οριστικό τέλος στα μέτρα και στις πολιτικές που καταστρέφουν οικονομία και κοινωνία".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η HS έγραψε: (πριν 6 έτη)
Απόδειξη τα ΚΟΧ τα οποία "διέγραψαν" 40.000 άτομα από τις λίστες που αποτελούσαν μακροχρόνιους ανέργους. Κατά την διαφήμιση αλλά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αλλά και την δημόσια διακύρηξη, αναφέρανε ότι θα ήταν μια ανάσα καθώς αυτοί οι άνθρωποι θα τοποθετούνταν σε Δήμους και διάφορες άλλες υπηρεσίες με 5μηνες συμβάσεις 8ωρης εργασίας για το ποσό των 490 ευρώ. Τόσο στο φεκ όμως όσο και στις οδηγίες όσο και στην δημόσια διακύρηξη, ο υπολογισμός δεν διευκρινίζεται πως γίνεται ξεκάθαρα, είναι εμφανές ότι χρήζει λογιστές και όχι απλούς υπαλλήλους που δεν σχετίζονται με την λογιστική, με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013 να μην έχουν καν πληρωθεί καθώς δεν έχει γίνει απολύτως καμμία αποστολή καταστάσεων και ΑΠΔ. Η πρόβλεψη είναι για τον Δεκέμβριο ίσως να πληρωθούν τέλη Ιανουαρίου ή μέσα Φεβρουαρίου. Αρα αυτόματα η "μηνιαία πληρωμή" είναι παραπλανητική καθώς δεν ισχύει και αυτό λόγω της υπαιτιότητας των Σχετικών Φορέων. Αυτό δεν είχε καν αναφερθεί πουθενά ξεκάθαρα στην διακήρυξη αλλά και στο ΦΕΚ. Κανονικά όμως, όφειλαν να είχαν ενημερώσει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ στους ενδιαφερόμενους ΠΡΙΝ την αίτηση για αυτές τις βασικές λεπτομέρειες. Αυτό έχει σαν συνέπεια 40.000 άτομα να είναι απλήρωτα, ταυτόχρονα να έχουν χάσει τυχόν προνόμια ως μακροχρόνια άνεργοι, οι στατιστικές να παραμένουν χαμηλές - αλλά να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης δεν υπάρχει ουδεμία ασφαλιστική κάλυψη - ούτε επεξήγηση για τυχόν εργατικό ατύχημα, ούτε για το γεγονός των εργασίμων ημερών (γιατί ο υπολογισμός μεν γίνεται βάσει των 25 ημερών ωστόσο η πραγματική εργασία μπορεί να είναι και λιγότερες ημέρες). Αυτό έχει ως συνέπεια το ποσό να μην είναι φυσικά 490 ευρώ αλλά να πέφτει στα 300 ευρώ περίπου με τις κρατήσεις. Δεν έχει βγει ακόμη εγκύκλιος για το σχετικό θέμα, και αυτή τη στιγμή έχουμε αυτόν τον μεγάλο αριθμό ατόμων να εργάζονται πρακτικά εικονικά χωρίς απολαβές για πλήρες 8ωρο. Αυτά δεν συνάδουν με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση των εμπλεκόμενων Φορέων. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και οι εκπαιδεύσεις (παύει η ανεργία για όσο διάστημα επιδοτούνται από κάποιο προγραμμα π.χ. του ΟΑΕΔ μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ - ωστόσο τα χρήματα τα παίρνουν έως και 2.5 έτη αργότερα - και με την βοήθεια δικηγόρων - που κοστίζουν έως και 3 φορές το ποσό που είναι να λαμβάνουν). Με αυτόν τον τρόπο νομιμοφανώς μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας - χωρίς να υπάρχει όμως η νόμιμη απολαβή των χρημάτων ως όφειλαν.Αυτό δεν είναι λοιπόν μια τακτική που ξαφνικά "ανακαλύφθηκε" ή "αποκαλύφθηκε". Είναι μια πάγια τακτική που οδηγεί σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες ανέργους εδώ και τουλάχιστον 2 και 3 δεκαετίες.
2 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 6 έτη)
Αντί τα χρήματα του ΕΣΠΑ να πηγαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις, πηγαίνουν για εικονική "συγκράτηση" της ανεργίας και σε εργολάβους. Απλώς κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ως πότε;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Για το ίδιο θέμα
Νέο ρεκόρ για την ανεργία στην Ελλάδα

....