Έντυπη Έκδοση

PWC: ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

«20 δισ. κόκκινα δάνεια καθ' οδόν...»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της PricewaterhouseCoopers (PwC) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς προβλέπει νέα επιβάρυνση στο ζοφώδες 40% για το 2014. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην εκδήλωση του ΣΕΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Μάριος Ψάλτης έκανε λόγο για περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 20 δισ. ευρώ (!) στη διάρκεια του έτους.

Εκτίμηση που εάν επαληθευθεί, «συντρίβει» τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις και επιβεβαιώνει την αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος να σταθεί αρωγός της όποιας προσπάθειας ανάκαμψης (επιχειρήσεων, πραγματικής οικονομίας). Και το χειρότερο, ο επικεφαλής της PwC θεώρησε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν έως και 9 δισ. ευρώ επιπρόσθετων επισφαλειών-ζημιών. Δεδομένες λοιπόν οι αντοχές του συστήματος με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Οσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτό που τονίστηκε είναι πως οι εξειδικευμένες διευθύνσεις που θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των δανείων θα έχουν κρίσιμο ρόλο και θα πρέπει να εξεταστεί η θέσπιση κοινών κανονισμών για τη διαχείρισή τους.

Παρά την επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (από εξάμηνο σε εξάμηνο), τα στοιχεία παραμένουν συντριπτικά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 29,3% έναντι 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Στα επιχειρηματικά δάνεια τα καθυστερούμενα ανήλθαν στο 29,2% (έναντι 23,4%), στη στεγαστική πίστη στο 24% (από 21,4%), ενώ στα καταναλωτικά ανήλθαν σε 43,8% (!) από 38,8% του 2012.

Δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2013 στο «κόκκινο» βρίσκονταν δάνεια ύψους 65,6 δισ. ευρώ από τα οποία 31,5 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, τα 17,5 δισ. ευρώ στεγαστικά και το υπόλοιπο (περί τα 13 δισ. ευρώ) καταναλωτικά.

Κατά πάσα βεβαιότητα η σύγκριση του δεύτερου εξαμήνου του 2013 με το προηγούμενο θα ενισχύει την άκρως ανησυχητική εκτίμηση της PwC.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο εφιαλτική εάν ανατρέξει κάποιος στη διάρκεια της κρίσης, καθώς θα δει πως μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια επιβαρύνθηκαν κατά 100% (2009-2011), ενώ πάνω από 50% ήταν η αύξησή τους το 2012.

Η αδυναμία νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους επιβαρύνει γεωμετρικά το ρυθμό αύξησής τους σε σημείο που μια απλή επιβράδυνση (που παρατηρείται στο τελευταίο τρίμηνο του 2013) να θεωρείται... ασπιρίνη σε βαρύτατα νοσούντα ασθενή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δάνεια
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Νέο χαράτσι θα απαιτήσουν οι τραπεζίτες

....