Ηλεκτρονική Έκδοση

Σβηστά φουγάρα - oυρές στον ΟΑΕΔ

Aπολύσεις στη Χαλυβουργία, διαθεσιμότητες στη Χαλυβουργική

Εργασιακή απορρύθμιση στην «ίδια γειτονιά»

Κάποτε το Θριάσιο πεδίο συγκέντρωνε το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της χώρας, σήμερα συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει τονωτικές ενέσεις για τη βιομηχανία. Ίσως στο Θριάσιο να μην φτάνουν οι ειδήσεις.

Υπήρξαν εποχές που η εντατική δουλειά οδηγούσε σε παραμέληση των μετρων υγειινής και ασφάλειας με συνέπεια μεγάλα αατυχήματα στην περιοχή, όπως στην Πετρόλα και στην Πυρ Καλ. Ταυτόχρονα οι αναθυμιάσεις των φουγάρων που δούλευαν οδηγούσαν στην καταγραφή υψηλών ποσοστών μολύβδου ακόμα και στο αίμα των μικρών παιδιών. Σήμερα τέτοια προβλήματα τείνουν να μηδενιστούν, αφού η αποβιομηχάνιση έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην περιοχή. Στοίχημα είναι πόσα τα μέτρα της κυβέρνησης θα μπορέσουν να αποτρέψουν, έστω στο ελάχιστο την καθοδική πορεία.

Με κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες στη Χαλυβουργική Α.Ε. των Αγγελόπουλων, ξεκίνησε η εβδομάδα και οδεύοντας προς το τέλος της, ήρθαν οι ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία του Μάνεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής: "Στην Χαλυβουργική του Αγγελόπουλου διαθεσιμότητες, στην Χαλυβουργία Ελλάδος του Μάνεση τώρα ομαδικές απολύσεις. Χθες το πρωί ο βιομήχανος Μάνεσης ανακοίνωσε με Δικαστικό Επιμελητή στο Σωματείο των εργαζομένων ομαδικές απολύσεις. Η ίδια ακριβώς τακτική των δύο μεγάλων βιομηχάνων του χαλυβουργικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η ίδια ακριβώς πρακτική. Οι χαλυβουργοί τα εξιλαστήρια θύματα απέναντι στην φοβική και άτολμη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που προφανώς κοιμάται τον ύπνο του δικαίου (σκοπίμως κάνει πως κοιμάται), καθώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά το τι πρέπει να κάνει. Συναινεί από την μία με τα ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας και από την άλλη αφήνει τους εργαζόμενους στις χαλυβουργίες στην μοίρα τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καλεί την εταιρεία της Χαλυβουργίας Ελλάδος, να κάνει αυτό που δεν έκανε η Χαλυβουργική και η οικογένεια Αγγελόπουλου, να προβεί προσωρινά σε ανάκληση των ομαδικών απολύσεων".

 

Προτάσεις

Συνεχίζοντας το εργατικό κέντρο, διατυπώνει τις προτάσεις τους, που είναι οι εξής: "Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση για τελευταία φορά να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Να εφαρμόσει τώρα το Νόμο για τις συμβάσεις της διακοψιμότητας. Θεωρούμε πλέον ότι στο Θριάσιο Πεδίο η κοινωνική συνοχή είναι έτοιμη να διαρραγεί, καθώς στα θεμέλιά του υπάρχει μία βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και οφείλει να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να αποτρέψει τυχόν κοινωνικές αναταραχές από το ντόμινο κατάρρευσης του χαλυβουργικού κλάδου.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας μαζί με την ΠΟΕΜ κατέθεσε αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας και στον ίδιο τον Υπουργό κο Βρούτση για τριμερή εργατική διαφορά. Οι καταστάσεις που ζούμε όλοι οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Πεδίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Καλούμε τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής σε πλήρη επαγρύπνηση".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Για το ίδιο θέμα
Ενεργειακή «ένεση» 150 εκατ. στη βιομηχανία

....