Ηλεκτρονική Έκδοση

Συρρίκνωση στο 1% του πληθωρισμού τον Απρίλιο

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% επιβραδύνθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο, από 1,3% το Μάρτιο, ενώ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αναμένεται και νέα πτώση του τον Μάιο στο 0,7%. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πτωτική αυτή τάση (0,3%) είχαν οι μειωμένες κατά 7,6% τιμές των αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά τον Δομικό Πληθωρισμό, διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Απρίλιο απο το 2,7% τον Μάρτιο.

Όπως είπε ο Γ.Γ της ΕΣΥΕ, Μ. Κοντοπυράκης με τα σημερινά δεδομένα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Μάιο αναμένεται να είναι πτωτικός τουλάχιστον κατά 0,3%, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του γάλακτος και των υπολοίπων ειδών διατροφής και λόγω του ότι το περυσινό Μάιο είχαμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης (κατά 6,5%) και στις αστικές συγκοινωνίες (κατά 19,1%), κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί το φετινό Μάιο.

Σύγκριση Απριλίου 2009 με Μάρτιο 2009

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,3% το μήνα Απρίλιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,1% της ομάδας ‘’ διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα φρούτα νωπά και λαχανικά νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια & λίπη και στις πατάτες νωπές.

β) Κατά 2,6% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των τσιγάρων.

γ) Κατά 1,0 % της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης και των ενοικίων κατοικιών.

δ) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.

ε) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του φαγητού εκτός οικίας και των σερβιριζόμενων ειδών (αναψυκτικών-γλυκών-καφέ και ποτών) εξαιτίας της χορήγησης του δώρου Πάσχα.

στ) Κατά 0,4% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων – κομμωτηρίων, εξαιτίας της χορήγησης του δώρου Πάσχα.

Από τη μείωση του δείκτη :

Κατά 1,2 % της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και του κομίστρου των ταξί, λόγω της χορήγησης του δώρου Πάσχα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληθωρισμός
Στο διαδίκτυο

....