Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ: ΑΠΟ 12.039 ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΟΙ 2.270 ΗΤΑΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

Αγνώστου διευθύνσεως για το ΙΚΑ 18% των επιχειρήσεων

Το 18% των επιχειρήσεων είναι αγνώστου διευθύνσεως για το ΙΚΑ, ενώ 1 στους 6 εργαζόμενους απασχολείται ανασφάλιστος.

Τα στοιχεία αυτά, που παρουσίασε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ στο 19ο απολογιστικό της συνέδριο που διεξάγεται στην Καλαμάτα, αποκαλύπτουν ανάγλυφα το πρόβλημα των Ταμείων, που είναι πρόβλημα εσόδων και χαριστικών ρυθμίσεων και όχι υψηλών παροχών προς τους ασφαλισμένους, καθώς οι συντάξεις κυμαίνονται κάτω του ορίου της φτώχειας. Παράλληλα αναδεικνύουν την εισφοροδιαφυγή (παράνομη «μαύρη» εργασία) και την εισφοροαποφυγή (νομιμοποιημένη ανασφάλιστη εργασία) ως την κύρια πληγή του Ασφαλιστικού.

Δεν πληρώνουν, περιμένοντας ρύθμιση

Είναι τέτοια δε η αποσάρθρωση του συστήματος με την υποχώρηση κάθε μηχανισμού ελέγχου, που το 70% των επιχειρήσεων οφείλει στο ΙΚΑ. Και αυτό καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται ελαστικές δαπάνες και αποδίδονται στο Ιδρυμα «εν καιρώ» και αφού έχει προηγηθεί ακόμη μία ευνοϊκή ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η 4η, κατά τα τελευταία 5 χρόνια, χαριστική ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ, η οποία προβλέπει διαγραφή έως και του 80% των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους έως και 8 χρόνια (96 μηνιαίες δόσεις).

Η εισφοροδιαφυγή και η υστέρηση στα έσοδα έχει καθοριστικές επιπτώσεις στις παροχές. Το 77,8% των συνταξιούχων, σχεδόν οι 8 στους 10, παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 750 ευρώ.

Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Κόκκαλης, από τις 5.365 εταιρείες που ελέγχθησαν πέρυσι στην Κρήτη (σημ. από ένα σύνολο 1.000.000 νομικών προσώπων που έχουν άδεια λειτουργίας πανελλαδικά από τις εφορίες), οι 920 εξ αυτών ήταν ανυπόγραφες. Δεν γνώριζε δηλαδή το ΙΚΑ την ύπαρξή τους, ενώ από τους 12.039 απασχολούμενους σε αυτές οι 2.270 εργάζονταν ανασφάλιστοι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα (18%) για το σύνολο της χώρας, όπου πέρυσι διενεργήθηκαν περίπου 20.000 έλεγχοι επί ενός συνόλου 1.000.000 νομικών προσώπων που έχουν άδεια λειτουργίας από τις εφορίες.

Διπλασιάστηκαν οι οφειλές: 4,2 δισ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ υπολογίζει ότι η «νόμιμη» εισφοροδιαφυγή (Stage, συμβάσεις έργου) ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η παράνομη εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 2,8 δισ. Συνολικά, την τετραετία 2005-8 οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ διπλασιάστηκαν από 2,1 δισ. σε 4,2 πέρυσι.

Εκτός από την υστέρηση των εσόδων λόγω εισφοροδιαφυγής, από την άλλη τρέχουν οι δαπάνες με φρενήρεις ρυθμούς: τη διετία 2007-09 οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 25% (από 3.869 εκατ. ευρώ στα 4.890 φέτος) και η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε στο συν 40% (από 1.568 σε 2.140 εκατ. φέτος).

Αποτέλεσμα αυτών είναι το 2007 το έλλειμμα του κλάδου Ασθενείας του ΙΚΑ να ανέρχεται στα 940 εκατ. ευρώ, πέρυσι εκτινάχθηκε στο 1,14 δισ. και φέτος προϋπολογίζεται στα 1,45 δισ. Δηλαδή μέσα σε μια 3ετία ο κλάδος Ασθενείας συσσώρευσε ελλείμματα 3,53 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτει ο κλάδος σύνταξης. Κατά την τελευταία διετία το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ εκτινάχθηκε από 2,4 δισ. το 2007 στα 4,4 δισ. φέτος.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την έκρηξη της εισφοροδιαφυγής, αυτά τα ελλείμματα ερμηνεύουν την καθήλωση των συντάξεων και την εξαθλίωση των συνταξιούχων. Με ένα επιπλέον στοιχείο: Οπως αποκάλυψε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς, «σήμερα η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας γίνεται σε ηλικία 30 ετών, όταν το 2001 ήταν στο 27ο έτος». Αυτό οφείλεται κυρίως στα Stage, που εφαρμόζονται ακόμα και στο ΙΚΑ και τα οποία κρατάνε ακόμα και για 5-6 χρόνια τους νέους εκτός ασφαλιστικού συστήματος. Αρα, και σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία των νέων, λιγότερα χρόνια ασφάλισης και, άρα, μειωμένες συντάξεις.

«Εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ ανά έτος από τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ», υποσχέθηκε ο διοικητής του, Θ. Αμπατζόγλου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

....