Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΣΤΟΧΗΣΑΝ

«Δυστυχώς, αποτύχαμε»

Με τον τίτλο «ΟΚΕ: η κοινωνική Ευρώπη απέτυχε και χρειάζεται ανασχεδιασμό» θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το συμπέρασμα της ημερίδας της περασμένης Παρασκευής, που συνδιοργάνωσαν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ελλάδας μαζί με την ΟΚΕ Ευρώπης (ΕΟΚΕ), με θέμα «Η κοινωνική διάσταση των πολιτικών «Ευρώπη 2020» απέναντι στην κρίση».

Αποκαλυπτικός ο Stefano Palmieri Αποκαλυπτικός ο Stefano Palmieri Στην κορύφωση της κρίσης το 2009 οι Βρυξέλλες ενεργοποίησαν τη «Στρατηγική 2020 για την Ευρώπη» που αποσκοπούσε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών των 28 χωρών-μελών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη θέσπιση των κάτωθι στόχων δεκαετίας :

** Το 75% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (20-64 ετών) να έχει απασχόληση.

** Το 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. να επενδύεται σε προγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης.

** Να έχει επιτευχθεί μείωση 20%-30% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συγκριτικά με τα επίπεδο του 1990, παράλληλα με την ικανοποίηση του 20% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20%.

** Να μειωθεί σε λιγότερο από 10% η εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά και να αυξηθεί σε πάνω από 40% το ποσοστό των νέων που ολοκληρώνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

** Να μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια ο αριθμός των Ευρωπαίων που βρίσκονται στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οπως, όμως, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονιστής της σχετικής πολιτικής, Krzysztof Nowaczek, οι δύο πρώτοι και ο πέμπτος στόχος δεν προσεγγίζονται, ο τρίτος στόχος για το κλίμα και την ενέργεια πηγαίνει καλά κατά τα 2/3 (αμφιβολίες υπάρχουν για την ενεργειακή αποδοτικότητα), ενώ αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την πορεία των στόχων για την εκπαίδευση. Αν και ο ίδιος δεν μίλησε για αποτυχία, είναι σαφές πως η «Στρατηγική 2020 για την Ευρώπη» λίγο πριν από το μέσον της δεκαετίας αποκλίνει σημαντικά από τους στόχους της, με έμφαση στον κίνδυνο φτώχειας/αποκλεισμού που, ενώ έπρεπε σήμερα να εμφανίζει μείωση κατά 4 εκατ. Ευρωπαίων, έχει αντίθετα αυξηθεί κατά 20 εκατ., στα 120 εκατ. συνολικά.

Για αποτυχία, ωστόσο, μίλησε καθαρά ο πρόεδρος της εποπτεύουσας επιτροπής για τη «Στρατηγική 2020», Stefano Palmieri, ο οποίος αφού εξήγησε πως η χρηματοπιστωτική κρίση αντιμετωπίστηκε στην Ευρώπη σαν δημοσιονομική με τις γνωστές συνταγές λιτότητας εν μέσω ύφεσης (επισημαίνοντας πως τέτοιες πολιτικές πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε περίοδο ανάπτυξης), υπογράμμισε πως έτσι οδηγηθήκαμε σε κοινωνικό κατακερματισμό κι αύξηση των ανισοτήτων, με συνέπεια να χαθεί η δυνατότητα απόκτησης οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και 4 χρόνια μετά κανένας στόχος της «Στρατηγικής 2020» να μην έχει επιτευχθεί.

Γι' αυτό και τόνισε πως στην ενδιάμεση αξιολόγηση της «Στρατηγικής 2020» το 2015 θα πρέπει να υπάρξουν κρίσιμες αλλαγές ώστε να περάσουμε από το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας μισθών/τιμών σε μία ανταγωνιστικότητα αποτελεσμάτων και να εξασφαλίσουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη που να ξεπερνά την απλή αύξηση του ΑΕΠ, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των κοινωνικών επενδύσεων (οι οποίες θα πρέπει να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ) και της επιβολής φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές για τη μείωση της φτώχειας.

Οι Ελληνες

Από την πληθώρα των λοιπών ομιλητών, να ξεχωρίσουμε την εκτίμηση του προέδρου της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, πως «οι εξελίξεις στην Ελλάδα σηματοδοτούν την μετεξέλιξη του κραχ ανεργίας σε κοινωνικό κραχ», τη αναγγελία του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου πως μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει πιλοτικά ο νέος θεσμός του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και διάφορες άλλες επιδοματικές πολιτικές, του μέλους της ΕΟΚΕ και ΟΚΕ Ελλάδας Ι. Βαρδακαστάνη για την τραγική παραμέληση των ανθρώπων με αναπηρία από τις κοινωνικές πολιτικές, και τέλος του αναπληρωτή καθηγητή Γ. Αμίτση για το θεσμικό, λειτουργικό και δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. αναφορικά με την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανάγκη τριπλασιασμού των κοινωνικών επενδύσεων 2014-2020 από 16 σε 48 δισ., για να επιτευχθούν οι σήμερα αποκλίνοντες στόχοι του 2020.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας

....