Ηλεκτρονική Έκδοση

ΖΗΜΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Colpo grosso με Εθνική και Eurobank

O ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας»

Για «κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, μετά και το σκάνδαλο με την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο που τις «έσωσε» μέσω του ΤΧΣ απαξιώνονται με δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί δραματικά.

Ειδικότερα, το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος εξαπολύει οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «τους διαβεβαιώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την άμεση και σκληρή απάντησή του στις επερχόμενες εκλογές, και με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτήν την κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας».

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί την κυβέρνηση και κάθε εμπλεκόμενο για το colpo grosso των ανακεφαλαιοποιήσεων Εθνικής και Eurobankστην ότι «για λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει νομικά τις ουσιαστικές και ολοφάνερες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων για το μεγάλο κόλπο των τραπεζών, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων» και προσθέτει: «Η προκαταβολική νομοθέτηση της μη δίωξης για απιστία των κυβερνητικών παραγόντων και του ανώτερου διοικητικού προσωπικού του ΤΧΣ, που με τις αποφάσεις τους προκάλεσαν ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, είναι αντισυνταγματική και θα αντιμετωπιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην μακροσκελή ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «τελικά το ίδιο colpo grosso, που είχε στηθεί για τη Eurobank, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στήνεται και για την Εθνική Τράπεζα».

Αναφέροντας και λεπτομέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής, που πληρώθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από άλλους που συμμετείχαν στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν 4,29 ευρώ. «Τώρα η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δισ. γίνεται στην απίστευτη τιμή των 2,20 ευρώ, ενώ η τιμή κλεισίματος της 8/5/2014 ήταν 2,58 ευρώ!!! Δηλαδή 14,7% κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή!!!» σημειώνει επισημαίνοντας ότι «οι μετοχές του ΤΧΣ απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ.!!! Ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στον ρόλο διαφόρων επιχειρήσεων και εταιρειών -συμβούλων για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι:

«Είναι χαρακτηριστική η εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική.

Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος για όλες αυτές τις κινήσεις σε τμήματα, θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες των ξένων επενδυτικών τραπεζών, που συμμετείχαν με διάφορες ιδιότητες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας παράλληλα εσωτερική πληροφόρηση (inside information). Από την Black Rock, που ολοκλήρωσε την έρευνα των ελληνικών τραπεζών, μέχρι τους συμβούλους της αύξησης (Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co International plc, που ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές και Διεθνείς Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και τους BofA Merrill Lynch, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca-Banca di Credito Finanziario SpA και UBS Limited, που ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου)».

Για άλλη μια φορά, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, «έγιναν φανερές οι προθέσεις τους να κλείσουν όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς, πριν την αναπόφευκτη ήττα τους στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο ο ελληνικός λαός δεν ξεγελιέται με χάντρες και ψεύτικα δωράκια και θα στείλει στο περιθώριο της πολιτικής ζωής όλους εκείνους που τον εξαθλίωσαν και τον καταδίκασαν στην ανέχεια και την απελπισία».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Μιχάλης Πυρουνάκης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Αυτό,
««...«Η προκαταβολική νομοθέτηση της μη δίωξης για απιστία των κυβερνητικών παραγόντων και του ανώτερου διοικητικού προσωπικού του ΤΧΣ, που με τις αποφάσεις τους προκάλεσαν ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, είναι αντισυνταγματική και θα αντιμετωπιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη»...»»
...είναι μιά αδιαμφισβήτητη πικρή αλήθεια, μια πρακτική «μπανανίας», που υποτιμά τη νοημοσύνη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας· επιφύλαξη διατηρώ στο κατά πόσον πράγματι θ’ αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ...κι ως σε ποιό βάθος χρόνου, γιατί τα εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος δε’ ’μπορεί να παραγράφονται, για κανένα’ λόγο
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Eurobank
ΣΥΡΙΖΑ
Εθνική Τράπεζα
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Για το ίδιο θέμα
12+1 ερωτήματα για το κόλπο της διάσωσης των τραπεζιτών

....