Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Γερμανία στο καναβάτσο

Τρομάζει μια νέα φάση ύφεσης στην καρδιά του ευρώ

Το στρατόπεδο της απαισιοδοξίας στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο ενισχύεται, γράφουν όλο και περισσότεροι αρθρογράφοι με σχόλια σε Deutsche Welle, Reuters, Financial Times. Για τέταρτη συνεχή φορά σημειώνεται το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Η νέα αδυναμία έρχεται σε μια περίοδο που ήδη η Γαλλία αγκομαχά στις δαγκάνες της ύφεσης που επιστρέφει τροφοδοτώντας την πολιτική αστάθεια, όπως γράφουμε εδώ και καιρό στο enet.gr, καθώς η κρίση μολύνει και τον πυρήνα της ζώνης του ευρώ μαζί με την περιφέρεια.

Φωτογραφία: Reuters Φωτογραφία: Reuters

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το ινστιτούτο του Μονάχου, μειώθηκε στις 106,3 από τις 108 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και αντανακλά τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεων του δείκτη από το αποκορύφωμα της κρίσης στην ευρωζώνη το 2012. «Η γερμανική οικονομία εξασθενεί» σχολίασε ο πρόεδρος του Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Την ίδια ώρα που "η γαλλική κρίση αντανακλά τα δεινά της ευρωζώνης", όπως σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times.
 
Μετά την μείωση του ΑΕΠ που κατεγράφη στη Γερμανία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, μειώνονται και οι πιθανότητες για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. «Αναμένουμε για το τρίτο τρίμηνο του 2014 μηδενική ανάπτυξη», επισήμανε ο Κλάους Βολράμπε, στέλεχος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι το Ifo θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προγνώσεις του για το τρέχον έτος: από 2% στο 1,5%. 
 
Ήδη η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW προέβη σήμερα στην αναθεώρηση της πρόγνωσής της για την ανάπτυξη από το 2% στο 1,6%. Και για το 2015, από το 1,6% στο 1,5%. Οι οικονομολόγοι της KfW επικαλούνται την "μη ικανοποιητική εξέλιξη στην οικονομία της Ευρώπης και τις γεωπολιτικές εντάσεις στξην Ουκρανία και την Εγγύς Ανατολή.
 
Καθησυχάζουν όπως πάντα
 
Ο Βολράμπε προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ύφεση», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κανέναν λόγο να αναθεωρήσει τη δική της πρόγνωση για την ανάπτυξη το 2014 και επιμένει ακόμη στο 1,8%. «Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλός», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην Ισπανία.
 
Σε αντίθεση με την καγκελάριο, οι 700 περίπου μάνατζερ που συμμετέχουν στην έρευνα του Ifo, αντιμετωπίζουν μάλλον αρνητικά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο. Ιδιαίτερα οι εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις θα περάσουν ένα δύσκολο εξάμηνο, εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή, εκτιμούν οι μάνατζερ. 
 
«Από το πεδίο των εξαγωγών δεν θα πρέπει να αναμένεται ώθηση της οικονομίας»,παρατηρεί ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. Αρνητικό είναι όμως το επιχειρηματικό κλίμα τόσο στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο όσο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Ο μοναδικός κλάδος που δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις είναι αυτός των κατασκευών.
Αυτό που προβληματίζει τους επικεφαλής των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 15,5%. 
 
Πρόκειται για απώλειες της τάξεως των τριών δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο υιοθετήθηκαν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσία και αντίστροφα, η Μόσχα επέβαλε εμπάργκο σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που ασφαλώς οδηγεί σε περαιτέρω μείωση και των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία, την
 
Τσεχία και την Ουγγαρία. 
 
«Η γερμανική οικονομία παραμένει ευάλωτη στις εξωτερικές επιρροές», επισημαίνει ο Χόλγκερ Ζάντε, οικονομολόγος της τράπεζας Bank Nordea και προσθέτει: «Ειδικότερα η βιομηχανία επιβαρύνεται πολύ από τα προβλήματα της ευρωζώνης και από τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Νομίζω ότι τώρα θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το καλό οικονομικό κλίμα», εκτιμά ο Αλεξάντερ Κρούγκερ από την τράπεζα Bankhaus Lampe.
Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ
 
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην ΕΚΤ και το ενδεχόμενο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης να εφαρμόσει γενναία μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Η ΕΚΤ σχεδιάζει, με την αγορά αξιογράφων, να διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία προκειμένου να ενισχύει την ανάκαμψη.
 
«Στόχος είναι ένα ασθενέστερο ευρώ», εξηγεί ο Χόλγκερ Ζάντε, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε τις εξαγωγές, καθώς θα καθιστούσε φθηνότερα τα προϊόντα που προορίζονται για χώρες εκτός της ευρωζώνης.
 
με πληροφορίες DW, Reuters, FT

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Οικονομική κρίση
Γαλλία
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Μακρόσυρτη ευρω-ύφεση αλά ιαπωνικά
Στο ακαδημαϊκό στόχαστρο η Μέρκελ
Μαντάτα ύφεσης στη Γερμανία
Για κρίση στο καθεστώς κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ

....