Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Τα διλήμματα του Γάλλου «Στουρνάρα»

«Σοσιαλφιλελεύθερος» πρώην τραπεζίτης ο νέος τσάρος της οικονομίας

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Γαλλία είναι στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού Τύπου ο οποίος διακρίνει στην επιλογή των νέων προσώπων τη βούληση του Φρανσουά Ολάντ να υλοποιήσει τα «μεταρρυθμιστικά» του σχέδια, αναφέρει ρεπορτάζ στη Deutsche Welle, εστιάζοντας στη «σοσιαλφιλελεύθερη μετατόπιση της Γαλλίας».

«Καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα», σχολιάζει σκωπτικά η Libération τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στο Παρίσι και επισημαίνει: 

«Βλέποντας πόσο χαμηλά έχουν πέσει στις δημοσκοπήσεις και την πολιτική κρίση που έχει προκύψει, οι Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς ποντάρουν τα πάντα σε ένα χαρτί. Τώρα υπάρχει μόνο μια γραμμή, μια στρατηγική, μια ηγεσία: Ο σοσιαλφιλελευθερισμός, η πραγματιστική Αριστερά, ο σοσιαλδημοκρατικός συμβιβασμός. Είναι αδιάφορο τι ονομασία θα δώσουμε. Τα πρόσωπα, που εκφράζουν αυτή την πολιτική, είναι εν μέρει νέα και συμπαθή. Ωστόσο, ο άνθρωπός των βελούδινων συμβιβασμών, ο Φρανσουά Ολάντ, υποχρεώθηκε να υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζίτης στον όμιλο Ρότσιλντ και πρώην σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Φρανσουά Ολάντ, είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ο 36χρονος Μακρόν πρώην investment banker περιγράφεται ως «σοσιαλφιλελεύθερος» τεχνοκράτης και δεν ειναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Θα αγωνιστούμε, αλλά όχι εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο δικό μας στρατόπεδο, δεν θα αγωνιστούμε εναντίον μέρους του γαλλικού λαού, θα αγωνιστούμε με όλη την ενέργεια που έχουμε», δήλωσε. Ο πρώην τραπεζίτης της Rothschild ο οποίος θεωρούνταν ως το «αυτί» του γραφείου του Ολάντ στον επιχειρηματικό κόσμο υποσχέθηκε να προσπαθήσει να οικοδομήσει εκ νέου εμπιστοσύνη στη Γαλλία μεταξύ των επενδυτών και των ίδιων των Γάλλων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Le Monde αναλύει με τίτλο «Βαλς ΙΙ: μία σοσιαλφιλελεύθερη τοποθέτηση», το σκεπτικό του ανασχηματισμού αλλά και τις επιλογές Ολάντ για τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στη γαλλική κυβέρνηση.

«Η νέα κατεύθυνση μπορεί να συναχθεί ξεκάθαρα: μετά το Σύμφωνο Ευθύνης του Ιανουαρίου και μετά τον διορισμό του Μανουέλ Βαλς (σσ.: στη θέση του πρωθυπουργού) τον Απρίλιο, συντελείται πλέον ένα περαιτέρω βήμα προς την αναθεώρηση της αρχικής σοσιαλδημοκρατικής γραμμής με την σοσιαλφιλελεύθερη μετατόπιση που πραγματοποιείται τώρα», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Διχόνια και "μεταρρυθμίσεις"

«Μέχρι τώρα η κυβερνητική πολιτική χαρακτηριζόταν από δισταγμούς, απότομες αλλαγές και εσωτερικές διαμάχες, κυρίως για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική», εκτιμά η γερμανική Rheinische Post, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι μετά τον ανασχηματισμό οι συγκρούσεις μάλλον δεν θα κοπάσουν.

«Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας, που ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντικαταστάθηκε από έναν φιλελεύθερο πραγματιστή. Η τοποθέτηση του Μακρόν εκπέμπει το μήνυμα πως επιτελούς ο Φρανσουά Ολάντ έχει πάρει σοβαρά την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων. Πολλοί Γάλλοι έχουν, στο μεταξύ, αποδεχθεί ότι οι σκληρές περικοπές είναι εκ των ουκ άνευ, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η χώρα. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει. Οι αριστεροί αντάρτες θα δώσουν τώρα το σύνθημα της αντεπίθεσης. Απειλούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ολάντ, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι συντηρητικοί θα κάνουν την υπέρβαση προκειμένου να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Θα ήταν ωστόσο απολύτως αναγκαίο», αποφαίνεται η Rheinische Post.

Αποτυχίες

«Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας διαθέτει μεγαλύτερη συνοχή, αλλά λιγότερη στήριξη σε σχέση με την προηγούμενη», γράφει για το ίδιο θέμα η ισπανική El Pais και διευκρινίζει: 

«Η τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομίας καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις του. Οι νέοι υπουργοί είναι τεχνοκράτες, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τα σχέδια του προέδρου. Ο απελθών υπουργός Οικονομίας Μοντεμπούρ απέτυχε. Πρόκειται για έναν λαϊκιστή που κατάφερε να εισχωρήσει σε ένα συμβατικό κόμμα. Η ακραία ρητορική του αντιστοιχεί ωστόσο σε μέτρια πολιτικά σχέδια. Η εναλλακτική λύση ως προς την πολιτική της λιτότητας που προτείνει είναι απλά γελοία», καταλήγει η ισπανική εφημερίδα.

EE: Τραβά το αυτί της Γαλλίας

Η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της και "δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο", προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και την αποχώρηση από αυτήν των στελεχών που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Είναι "σημαντικό που ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε η Γαλλία να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση με σταθερό τρόπο" δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν.

"Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, είναι επιτακτικό η Γαλλία (...) να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, να ενισχύσει την απασχόληση", πρόσθεσε.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος διαφώνησε με την πολιτική λιτότητας που, όπως υποστήριζε, επέβαλαν στο Παρίσι η Γερμανία και οι Βρυξέλλες, αντικαταστάθηκε στη νέα κυβέρνηση, στη θέση του υπουργού Οικονομίας, από τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικό στέλεχος και εκ των εμπνευστών της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτώμενος πώς θα αντιδράσει η Επιτροπή σε μια ενδεχόμενη απόκλιση του δημόσιου ελλείμματος της Γαλλίας από τον στόχο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Ο' Κόνορ υπενθύμισε ότι "το ουσιώδες είναι να τηρηθεί η δημοσιονομική εξυγίανση" όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξηγήσει κατ' επανάληψη ότι θα υπολογίζει την προσπάθεια κάθε χώρας να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί και δεν θα βασίζεται αποκλειστικά σε έναν αριθμό, δηλαδή στο ποσοστό του δημόσιο ελλείμματος που παρουσιάζει.

πηγή Deutsche Welle

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Για το ίδιο θέμα
Η Γαλλία ασφυκτιά και ζητά λιγότερη λιτότητα
Γαλλική δίνη στροβιλίζει την ευρωζώνη

....