Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέα λεηλασία στα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα παραμύθια «αξιολόγησης» για νέα τσεκούρια

Άλλο ένα παραμύθι «αξιολόγησης» υφαίνει το κυβερνητικό επιτελείο αυτή τη φορά για να δικαιολογήσει το νέο τσεκούρι στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός των επομένων ημερών, για να χρυσώσει το χάπι, προχωρεί σε αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ήδη λεηλατημένου από τις περικοπές ασφαλιστικού συστήματος. Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι συνταξιούχοι της Αττικής στις 2 Οκτώβρη και στη Θεσσαλονίκη μια μέρα πριν.

Συνολικά θα επανεξεταστούν οι εκκρεμότητες 93 κλάδων ή τομέων ασφαλιστικών Ταμείων με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και τη σύνταξη των Ισολογισμών-Απολογισμών, των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων βάσει του διπλογραφικού συστήματος.

Στην πλειοψηφία τους, οι εκκρεμείς χρήσεις αφορούν την περίοδο 2008-2012, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις καλύπτουν το κλείσιμο και παλαιότερων χρήσεων. Περιλαμβάνουν δε μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης(ΕΤΕΑ), το ταμείο των εργαζομένων στις τράπεζες (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα διαθέτει μια «κρυστάλλινη εικόνα» για την οικονομική κατάσταση των ταμείων και τα αποτελέσματα της οικονομικής τους διαχείρισης στο παρελθόν, κάτι που θα επιτρέψει να χαραχθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συστήματος στο μέλλον..

Αναλυτικότερα, θα υπάρχει η πλήρης αποτύπωση απαιτήσεων ή υποχρεώσεων από και προς διάφορους δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσια νοσοκομεία, Ελληνικό Δημόσιο, άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία) ώστε στη συνέχεια αυτές να διακανονισθούν. Ακόμη θα δημιουργηθεί ένα πλήρες υπόβαθρο οικονομικών δεδομένων με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα για την οικονομική διαχείριση των ταμείων.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι, με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, ξεκαθαρίζει οριστικά «η θολή εικόνα στα οικονομικά των Ταμείων» και τονίζουν ότι «εάν διαπιστωθούν παρατυπίες ή παραβάσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη».

Διαδήλωση συνταξιούχων

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι συνταξιούχοι της Αττικής στις 2 Οκτώβρη.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ καλούν σε παναττική συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Μια μέρα πριν, την 1η Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Οικονομική κρίση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

....