Ηλεκτρονική Έκδοση

Χαλαρώνει τους κανόνες

FT: Δώρο Ντράγκι στους τραπεζίτες

Αγορά τιτλοποιημένων δανείων «σκουπίδια» 10 δισ. ευρώ - Γκελ στο χρηματιστήριο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προωθεί την αγορά από την ΕΚΤ δανείων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, χαλαρώνοντας τους κανόνες που απαγορεύουν την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk), αναφέρει η εφημερίδα Financial Times. H κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ. Γκελ ανακούφισης προκαλεί στο χρηματιστήριο δώρο 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες του σχεδίου της ΕΚΤ για την αγορά στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, σε μία τελευταία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να σώσει την Ευρωζώνη από την οικονομική στασιμότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτείνει τη χαλάρωση των υφιστάμενων κανονισμών σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά, ώστε να επιτραπεί στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει τα πιο ασφαλή τμήματα των ενυπόθηκων ελληνικών και κυπριακών ομολόγων (Asset Backed Securities, ABS), σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

Η πρόταση του κ. Ντράγκι έχει σχεδιασθεί, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν αποκλεισμοί από το πρόγραμμα αγοράς των ABS, τα οποία αποτελούν δέσμες δανείων που έχουν ενταχθεί σε πακέτα (ομολόγων). Εάν η πρόταση αυτή υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες και των 18 χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι η χαλάρωση των κανονισμών της ΕΚΤ «θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσουν τις νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια εμποδίζονταν από τους κανόνες σχετικά με τις χαμηλές πιστοληπτικές διαβαθμίσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς τα ομόλογα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα τραπεζών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει το γεγονός αυτό με την αγορά μικρότερων ποσοστών από τα συγκεκριμένα τιτλοποιημένα δάνεια.

Οι τιμές των μετοχών και των κρατικών τίτλων ανακάμπτουν σήμερα, μετά τη συνεχή υποχώρηση της τελευταίας εβδομάδας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν. Συγκεκριμένα πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 6,4% από το 6,85% (στα επίπεδα του πρώτου μνημονίου) που έκλεισε χθες στο ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα, το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,93%) περιορίστηκε στο 5,54%. Αποκλιμάκωση στο 4,7% εμφάνιζε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Η μεταστροφή του κλίματος στην αγορά ομολόγων αποδίδεται στη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων (ABS) και τα ελληνικά ομόλογα, παρόλο που τα τελευταία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Κεντρικής Τράπεζας (η πιστοληπτική τους διαβάθμιση είναι πολύ χαμηλή).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ντράγκι: Με στενό κορσέ τα νέα δώρα στους τραπεζίτες
Χρηματιστήριο: Γκελ δια χειρός ΕΚΤ

....