Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Διπλό δώρο Ντράγκι

Σχέδιο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων χαμηλότερης διαβάθμισης από την ΕΚΤ

Πολύ κοντά στην ικανοποίηση του αιτήματος της Αθήνας, για διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών προς το ευρωσύστημα, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρακτικά, εάν δεν κάνει πίσω ο Μάριο Ντράγκι το όφελος για την Ελλάδα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να είναι πολλαπλό Πρακτικά, εάν δεν κάνει πίσω ο Μάριο Ντράγκι το όφελος για την Ελλάδα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να είναι πολλαπλό Πρόκειται για σημαντική ενέργεια της ΕΚΤ, που θα διευκολύνει την ομαλή άντληση ρευστότητας από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και όπως σημειώνουν οι «Financial Times», πρόκειται για κίνηση του Μάριο Ντράγκι που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο και τις γερμανικές μεθοδεύσεις.

Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες, ώστε να μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να δέχεται ως ενέχυρο «περιουσιακά στοιχεία» των συστημικών τραπεζών με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από αυτή που ορίζει το ισχύον πλαίσιο.

Με τους ισχύοντες κανόνες επιλογής της ΕΚΤ, γα να γίνουν δεκτές ως ενέχυρα οι τιτλοποιήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν διαβάθμιση (τουλάχιστον) Α από δύο οίκους αξιολόγησης. Το αίτημα είχε τεθεί από το διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε αναλύσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συνεδρίου της ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως παρά την έντονη αντίθεση της γερμανικής πλευράς, η διοίκηση της ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της «χαλάρωσης», κίνηση που θα δώσει σημαντική ανάσα στο εγχώριο σύστημα.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» το Εκτελεστικό Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υφιστάμενες απαιτήσεις για την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού που δέχεται η ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολογιών από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Το Βερολίνο αντιδρά

Η αντίδραση του Βερολίνου εκφράστηκε μέσω του προέδρου της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, ωστόσο όλως περιέργως η συγκυρία δεν φαίνεται να βοηθά τους γερμανικούς σχεδιασμούς. Αυτό γιατί αφ' ενός η Bundesbank δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή της (με ανοιχτά μέτωπα στην αμερικανική αγορά) και το Παρίσι ζητά για τρίτη φορά εξαίρεση από την εφαρμογή του κριτηρίου ως προς το έλλειμμα, αφ' ετέρου το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (πλην Γερμανών, Ολλανδών) χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ουσιαστική χαλάρωση των κριτηρίων αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των stress tests από την ΕΚΤ.

Πρακτικά, εάν δεν κάνει πίσω ο Μ. Ντράγκι το όφελος για την Αθήνα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να είναι πολλαπλό.

Οι μεν συστημικές τράπεζες θα εμπλουτίσουν τα χαρτοφυλάκια ενεχύρων που θα μπορούν να ανταλλάξουν με την Κεντρική Τράπεζα, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών και νέες τιτλοποιήσεις δανείων.

Στο θετικό σενάριο οι τράπεζες ενδέχεται να μη χρειαστούν νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ, με το «μαξιλάρι» των περίπου 11,4 δισ. ευρώ, που έχει το Ταμείο, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αποφυγή ενός τρίτου πακέτου... βοήθειας (Μνημονίου).

Σημειωτέον, πως υπέρ της ελληνικής πλευράς λειτουργούν το αίτημα του Παρισιού για αναβολή του στόχου μείωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό (όριο 3%), αλλά και η διαφοροποίηση Ντράγκι από το Βερολίνο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη (στις 15.30) λεπτομέρειες του σχεδίου για την αγορά από την ΕΚΤ στοιχείων ενεργητικού του Ιδιωτικού Τομέα της Ευρωζώνης αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ (σύμφωνα με το Bloomberg). Επί της ουσίας πρόκειται για χαλάρωση του κριτηρίου του ελλείμματος (όπως έχει ζητήσει το Παρίσι) και για πρόγραμμα έμμεσης ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση η συγκυρία και οι εξελίξεις σε διάφορα ευρωπαϊκά μέτωπα ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ και των ελληνικών θέσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες
Κύριο θέμα
Η Γαλλία θέλει παράταση και η Γερμανία πέναλτι
Για το ίδιο θέμα
Ντράγκι: Με στενό κορσέ τα νέα δώρα στους τραπεζίτες

....