Ηλεκτρονική Έκδοση

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Ντράγκι: Με στενό κορσέ τα νέα δώρα στους τραπεζίτες

Αγορά τιτλοποιημένων δανείων με προϋπόθεση το πρόγραμμα προσαρμογής

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα προβεί, υπό όρους, στην αγορά τιτλοποιημένων και καλυμμένων ομολόγων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, αν και τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

O Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής ως όρο για τα νέα δώρα.

Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Νωρίτερα, η ΕΚΤ, σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στη Νάπολη της Ιταλίας,  αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Βάσει απόφασής της που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος διαμορφώνεται σε 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης σε 0,30% και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε -0,20%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Διπλό δώρο Ντράγκι σε κυβέρνηση και ελληνικές τράπεζες

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
FT: Δώρο Ντράγκι στους τραπεζίτες
Διπλό δώρο Ντράγκι

....