Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΡΙΣΗΣ

Εurogroup με το βλέμμα στην Ελλάδα και τα ελλείμματα Ιταλίας-Γαλλίας

Κόντρες για τη συνεχιζόμενη έμφαση στη δημοσιονομική αυστηρότητα

Η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα πριν τη δήθεν έξοδο... προς νέα πακέτα και η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των υπ. Οικονομικών του Eurogroup που συνεδριάζουν 16:00 στο Λουξεμβούργο, μετά και το ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα στο κάδρο μπαίνουν Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.

Η σημερινή συνεδρίαση λαμβάνει χώρα μόλις δύο ημέρες πριν την παρουσίαση των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για το 2015 ενώπιον της Κομισιόν με τη Γαλλία να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητος S&P αναθεώρησε την προοπτική της διαβάθμισης της Γαλλίας (ΑΑ) σε αρνητική από σταθερή.  Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις σε Γαλλία και Ιταλία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων ώστε να υπάρχει ελαστικότητα ενώ θα συζητηθεί και η πορεία του κυπριακού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου διασφαλίζοντας μία θετική αξιολόγηση στην πέμπτη διαπραγμάτευση χωρίς νέα μέτρα, με προοπτική φοροελεφρύνσεων και προωθώντας το αίτημα εξόδου από την εποπτεία του ΔΝΤ. Ήδη έχει διαμηνύσει ότι στόχος είναι η έξοδος στις αγορές το 2016 ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέα στήριξη ή νέο δάνειο.

Μετά την συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία την Κυριακή στην έδρα του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για "σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης" της Ελλάδας και ενθάρρυνε την ελληνική αντιπροσωπεία για την αποφαστιστική εφαρμογή των κρίσιμων δομικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με ό, τι ορίζουν οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι η ελληνική πορεία ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Στη σκιά της ευρω-κρίσης

Να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που εφήρμοσε στο παρελθόν στην αγορά εργασίας κάλεσε την Γερμανία ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση προκειμένου η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική.

Οι κακές οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ευρωζώνη αποτελεί και πάλι βάρος για την παγκόσμια οικονομία, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία κρίση της, και θεωρούν ότι είναι λάθος η συνεχιζόμενη σκληρή έμφαση στη δημοσιονομική αυστηρότητα.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μία σειρά αρνητικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας μπορεί να μαλακώσει την αντίθεση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αν και πριν λίγα 24ωρα στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε την «υπογραφή επιταγών» για την Ευρωζώνη.

“Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις αναφορικά με την ευρωζώνη ήταν η πίστη στην εσωτερική δύναμη της Γερμανίας. Η εκτίμηση πως οι ανταγωνιστικές μεταρρυθμίσεις μεταμόρφωσαν τον «μεγάλο ασθενή» σε «ηγέτη». Αυτό είναι ανοησία”, σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Β. Μινχάου. “Το γερμανικό μοντέλο στηρίζεται στην ύπαρξη μίας μη βιώσιμης επενδυτικής έξαρσης σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτή η περίοδος όμως έχει πλέον παρέλθει για την Κίνα, για τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές και σίγουρα για τη Ρωσία. Αυτά που είδαμε την τελευταία εβδομάδα είναι αυτά που θα συμβούν εάν επανέλθει η παγκόσμια οικονομική ισορροπία: η Γερμανία θα επιστρέψει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης”.

Μία συμβιβαστική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων σε υποδομές, που θα χρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά το πρώτο σχέδιο του καταλόγου με τα πιθανά προγράμματα δεν θα είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έγγραφο που ετοιμάσθηκε για τη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν, ωστόσο, αλλαγές της τελευταίας ώρας στον γαλλικό και τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2015 για να μειωθούν τα ελλείμματά τους, δήλωσαν πηγές στο Ρόιτερς, μία ένδειξη της δυσκολίας να βρεθεί μία ισορροπία στην Ευρωζώνη.. Η καγκελάριος δηλώνει ότι, η κυβέρνησή της αναζητά τρόπους για να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στη γερμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω στη διάρκεια του 2015.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, βασίζουν τις άμεσες ελπίδες τους σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός συνόλου προγραμμάτων που θα ενισχύουν τον δυναμισμό των επιχειρήσεων και τη δυνητική ανάπτυξη, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ που είναι σε γνώση του Ρόιτερς. Οι επενδύσεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγες είναι, ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, πέραν του ότι οι υπουργοί επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων σε αυτό και επαινούν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισεκ. ευρώ που προτάθηκε από τον επερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα την αρμοδιότητα για την απασχόληση και την ανάπτυξη, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι προτεραιότητες (για επενδύσεις) αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του ευρυζωνικού. Αν και είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπισθεί η ανεργία που βρίσκεται σχεδόν σε ύψη - ρεκόρ, οι ανησυχίες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που δεν θα έχουν μία σαφή οικονομική ανταπόδοση, έχουν ως αποτέλεσμα να προχωρούν προσεκτικά οι σχετικές προσπάθειες. Ένας κατάλογος με τα προγράμματα και τους τρόπους χρηματοδότησής τους θα παρουσιασθεί τον Δεκέμβριο, αν και η δέσμευση που υπήρξε τον περασμένο μήνα στο Μιλάνο ήταν να υπάρχει κάτι έτοιμο για την (υπουργική) σύνοδο αυτής της εβδομάδας.

Πρόγραμμα

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, που αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδας, Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει καταστήσει σαφές ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι οι κρίσιμοι μήνες για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι καθοριστικοί παράγοντες θα είναι οι δημοσιονομικές επιδόσεις το 2014 και το 2015 αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Ο ίδιος αξιωματούχος είχε αποσαφηνίσει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, τον προϋπολογισμό του 2015, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τα τεστ αντοχής των τραπεζών. Βασικές παράμετροι θα είναι επίσης, όπως επεσήμανε, η παρούσα αλλά και η μελλοντική κατάσταση στις αγορές και η αντιμετώπιση της χώρας μας σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού.

Ερωτηθείς για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, ο ίδιος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι, αν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και αντανακλά τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, τότε το Eurogroup θα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο με το περιεχόμενό του.

Νέοι ασθενείς

Τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης θα απασχολήσει και αίτημα που έχουν υποβάλει η Γαλλία και η Ιταλία για τη χρήση δημοσίων πόρων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θέμα στο οποίο αντιδρά όμως η Γερμανία. Όπως αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης, ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν η δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για έργα υποδομής με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και πρόθεση είναι τα πρώτα συγχρηματοδοτούμενα έργα να παρουσιαστούν έως τον Δεκέμβριο.

Επίσης, στο Eurogroup θα εξεταστούν οι ανακοινώσεις που έγιναν από το Παρίσι και τη Ρώμη, για μη τήρηση των υποχρεώσεων τους σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Eurogroup
Για το ίδιο θέμα
Παραινέσεις Ντάισελμπλουμ στη Γερμανία
Ντάισελμπλουμ: Πρόωρες οι συζητήσεις για προληπτική γραμμή στήριξης
Μεγάλο εμπόδιο το έλλειμμα εμπιστοσύνης

....