Ηλεκτρονική Έκδοση

Στις Βρυξέλλες ο Χαρδούβελης

Ντάισελμπλουμ: Πρόωρες οι συζητήσεις για προληπτική γραμμή στήριξης

Στο κάδρο του Eurogroup τα ελλείμματα Γαλλίας - Ιταλίας

Για το τέλος του χρόνου, ενώ εκκρεμεί η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μεταθέτει ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ τις αποφάσεις για την Ελλάδα , λέγοντας ότι είναι πρόωρες οι συζητήσεις γύρω από μια προληπτική στήριξη της Ελλάδας, λύση την οποία άλλωστε συνιστά το ΔΝΤ. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται επίσης Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το αν θα συνιστούσε στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μια προληπτική γραμμή, τώρα που η συμμετοχή της Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος, είπε ότι είναι πρόωρο να πούμε κάτι τέτοιο, καθώς είμαστε εν μέσω του προγράμματος, που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και εξακολουθούν να υπάρχουν δόσεις, αν οι Έλληνες δεσμευθούν, με περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνουν. Πριν από το τέλος του έτους θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για το τι θα ακολουθήσει, συμπλήρωσε.

Όπως είπε ακόμα η υιοθέτηση προληπτικής γραμμής πίστωσης είναι μια εναλλακτική λύση.

Όσο για το χρέος ανέφερε ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο».

Από την άλλη πλευρά , το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα για τουλάχιστον ακόμη 5 χρόνια και χρηματοδοτικό κενό 25 δισ. Ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με την πρόταση Λαγκάρντ για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης όσο και για τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματά της.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ - Τόμσεν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κινήθηκαν προς μία κατεύθυνση: «το περιβάλλον των αγορών είναι εύθραυστο και χωρίς μια προληπτική στήριξη το ρίσκο είναι υψηλό...».

Σε δήλωση του ΔΝΤ για τα χθεσινή συνάντηση αναφέρεται ότι η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους Έλληνες αξιωματούχους για τη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας» και τους ενθάρρυνε για την αποφασιστική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Η ίδια, επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Eurogroup
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Καμουφλαρισμένο Μνημόνιο η πρόταση της Λαγκάρντ
Δώρα περίμενε, βόμβα εισέπραξε
«Εχετε δεσμεύσεις. Τηρήστε τις»
Μεγάλο εμπόδιο το έλλειμμα εμπιστοσύνης
Εurogroup με το βλέμμα στην Ελλάδα και τα ελλείμματα Ιταλίας-Γαλλίας

....