Ηλεκτρονική Έκδοση

Την άλλη εβδομάδα το φιρμάνι για τα κόκκινα δάνεια

Παρασκευή ψηφίζεται το θέμα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τελευταία ενημέρωση:

Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις με στόχο να ψηφιστεί την Παρασκευή. Περιλαμβάνει επίσης διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται από την Τετάρτη στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Παρασκευή και στα άρθρα και στις τροπολογίες.
 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση των 100 δόσεων αφορά χρέη έως 15.000 ευρώ, ενώ υψηλότερα ποσά θα ρυθμίζονται σε 72 δόσεις αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Η αυριανή ημέρα θεωρείται η πιθανότερη για την ψήφιση της διάταξης που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση για τις δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την εκτίμηση αυτή επιτείνει η αποδοχή της Ολομέλειας επί προτάσεως που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί μια ακόμη συνεδρίαση για τη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο αρχικός προγραμματισμός του νομοθετικού έργου προέβλεπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών θα ολοκληρωνόταν σήμερα Πέμπτη και αύριο δεν είχε οριστεί συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Ωστόσο με την έναρξη της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα να υπάρξει μια ακόμη συνεδρίαση και πρότεινε η συζήτηση αυτή να γίνει αύριο.

Ο Τραγάκης ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι αν υπάρξει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αυτή θα διενεργηθεί αύριο Παρασκευή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αν και δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται να υπάρξει συνεδρίαση αύριο Παρασκευή, δεν παρέλειψε να επιμείνει στη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρακτική κατάθεσης τροπολογιών για τις οποίες δεν διατίθεται άνεση χρόνου συζήτησης και που είναι άσχετες με το περιεχόμενο των σχεδίων νόμου που εισάγει κάθε φορά η κυβέρνηση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η εκτίμηση είναι πως η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα κατατεθεί τελικά σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την εκτίμηση ότι «η ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα από την κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων και θα δώσει ανάσα και σε επιχειρήσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία» διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Εργασίας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) για τα ειδοποιητήρια που στέλνει το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και αν η κυβέρνηση προτίθεται αναστείλει την αποστολή τους ενόψει της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κ. Χρυσοβελώνη ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί αν τα ειδοποιητήρια παραμένουν σε ισχύ με δεδομένο ότι δίνεται προθεσμία 20 ημερών στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι το επόμενο στάδιο από την αποστολή των ειδοποιητηρίων είναι η λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών, οι οποίοι -ιδίως όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες- θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δύσκολο μήνα για να ανταποκριθούν στις οφειλές.

 

Το ΚΚΕ

Κριτική στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ασκεί το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν αφορά την πραγματική ανακούφιση του λαού».
 

Όπως αναφέρει, στόχος είναι εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας.
 

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία που θα ρυθμίζει τα "κόκκινα δάνεια".

"Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδο της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ζήτησε συσπείρωση στην προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση ώστε "να έχουμε τη σταθερότητα, την ενότητα, τη συναίνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο που θα έχουμε και τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινείται η χώρα".

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι η συζήτηση και η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά  και συμπλήρωσε ότι έως τις 18 Δεκεμβρίου - που είναι το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο της χρονιάς- θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές και  οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης ενώ διέψευσαν ότι ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Μνημόνιο
Τρόικα
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Για το ίδιο θέμα
«Ούτε σκέψη για παράταση» ξεκαθαρίζει η τρόικα

....