Έντυπη Έκδοση

Ατσαλοι και επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί Δένδια

Πρακτικά η Πολιτεία ευνοεί τον ασυνεπή δανειολήπτη ή αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει και τιμωρεί αυτόν που μένει συνεπής στις υποχρεώσεις του

Πολλή φασαρία για το τίποτε ή μάλλον για την πολιτική προβολή του ανδρός τελικά η περιβόητη «ρύθμιση Δένδια» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Με ένα συνονθύλευμα ασκήσεων επί χάρτου ο φιλόδοξος πολιτικά πρώην υπουργός Ανάπτυξης (sic) και νέος υπουργός Αμυνας «κατάφερε» και μετά την αποχώρησή του από τη θέση του να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εγείροντας εύλογα ερωτήματα για την επιμονή του να παρουσιάσει το πρωί της Δευτέρας μία «έκθεση ιδεών για τα "κόκκινα" δάνεια».

Πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των τραπεζιτών, την οργή των χιλιάδων συνεπών δανειοληπτών, την αντίδραση πολιτικών φίλων του και «φίλων», ο υπουργός θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που στη βραχύβια παρουσία του στο Ανάπτυξης «πέτυχε» να τα κάνει άνω-κάτω.

Το θέμα θα ήταν γραφικό εάν δεν αφορούσε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι αισθάνονται πως εμπαίζονται, εάν δεν σχετιζόταν με μία ωρολογιακή «βόμβα» ύψους σχεδόν 85 δισ. ευρώ που εάν δεν... απορρυθμιστεί άμεσα κινδυνεύει να τινάξει το σύστημα στον αέρα, εάν δεν ξεπερνούσε την κοινή λογική και προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα.

Με τη «ρύθμιση Δένδια» δεν θα ασχοληθώ καθώς θα καταπέσει εκ των πραγμάτων, χρήζει όμως αναφοράς η καινοτομία 2-3 επί μέρους διατάξεων.

Το κράτος νομιμοποίησε μία παράνομη και ηθικά μεμπτή αποτίμηση της αξίας των ακινήτων. Ο συνεπής δανειολήπτης στεγαστικού δανείου θα πληρώνει το δάνειό του όταν θα γνωρίζει ότι το κράτος νομιμοποιεί και αποδέχεται μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου έως 30%. Πρακτικά η Πολιτεία ευνοεί τον ασυνεπή ή αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει και τιμωρεί αυτόν που μένει συνεπής στις υποχρεώσεις του. Είναι δυνατόν το κράτος νομοθετώντας να αποδέχεται μείωση της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου κατά 30% και αυτό να μην ισχύει για όλους τους δανειολήπτες; Αραγε το τμήμα του δανείου που θα παγώσει για μία δεκαετία ή δεκαπενταετία (τι από τα δύο ισχύει;) θα τοκίζεται ή όχι; Διότι η διαφορά που προκύπτει είναι μεγάλη και επηρεάζει καταλυτικά την ελκυστικότητα της προτεινόμενης λύσης.

Ο πήχυς του παγώματος και η μείωση κατά 30% και της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο κατά πόσον αντικατοπτρίζει την πραγματική μείωση των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την επικράτεια;

Με άλλα λόγια, πόσο αντικειμενικό είναι το τράβηγμα της γραμμής στο 30% και όχι στο 40% ή ακόμη και στο 70%, όπου βρίσκεται σήμερα η τιμή των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έναντι του επιπέδου στο οποίο διαμορφωνόταν προ κρίσης.

Ομως πέραν των προφανών ερωτημάτων μία σοβαρότατη παράμετρος απασχολεί τράπεζες και οικονομικό επιτελείο. Εν αναμονή της «ρύθμισης Δένδια» πολλοί δανειολήπτες είτε καθυστερούν είτε έχουν αναβάλει την πληρωμή των οφειλών τους με συνέπεια τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες να έχει προκληθεί μία άνευ προηγουμένου «έκρηξη» μη αποδιδόμενων οφειλών ακόμη και από δανειολήπτες που δύνανται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Από τη μία η... αναμονή για την υλοποίηση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (μπήκαμε αισίως στη δεύτερη για τρίτη εβδομάδα... από την ψήφιση), από την άλλη οι ερασιτεχνισμοί ελέω «ρύθμισης Δένδια» και η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Δάνεια
Για το ίδιο θέμα
Στους δανειολήπτες το μάρμαρο

....