Έντυπη Έκδοση

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ. Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝΔΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΟΜΩΣ...

Στους δανειολήπτες το μάρμαρο

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν νέα πηγή ενδοκυβερνητικών τριβών, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Φαίνεται πως στο Μαξίμου  δεν γνώριζαν ότι ο κ. Δένδιας  θα αναφερόταν κατά τρόπο κατηγορηματικό και  στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια Φαίνεται πως στο Μαξίμου δεν γνώριζαν ότι ο κ. Δένδιας θα αναφερόταν κατά τρόπο κατηγορηματικό και στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια Η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια προχθές περί «παγώματος» τουλάχιστον 30% του κεφαλαίου και κατά συνέπεια και των δόσεων του στεγαστικού δανείου που αναλογούν σε αυτό το ποσό για 10 ή 15 χρόνια, «πάγωσε» το πρωθυπουργικό και το οικονομικό επιτελείο.

Φαίνεται πως στο Μαξίμου δεν γνώριζαν ότι ο κ. Δένδιας -που είχε ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού για την παρουσίαση και την κατάθεση της τροπολογίας για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια -θα αναφερόταν κατά τρόπο κατηγορηματικό και στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Αυτό που προκάλεσε ενόχληση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι ο φερόμενος ως ένας πιθανός δελφίνος κ. Δένδιας έσπευσε να προδικάσει τη διευθέτηση ενός καυτού κοινωνικά θέματος, την οποία ήθελε να καρπωθεί επικοινωνιακά το Μαξίμου. Αλλά και ότι ενώ για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η συμφωνία έχει κλείσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και κατά συνέπεια η κυβέρνηση κινδυνεύει να ανακοινώσει τελικά μία ρύθμιση λιγότερο «φιλολαϊκή» από τις προτάσεις Δένδια.

«Ηταν πρόταση, όχι ρύθμιση»

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, πλέον, σε δύο συνεντεύξεις του χθες (Βήμα FM και Ant1) παραδέχθηκε πως το σχέδιο, που παρουσίασε τη Δευτέρα, όσον αφορά στα στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια αποτελεί μία πρώτη πρόταση και όχι ρύθμιση έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή. Σημείωσε πάντως ότι εάν παρέμενε υπουργός Ανάπτυξης ο ίδιος, αυτή τη ρύθμιση θα κατέθετε στη Βουλή και άφησε αιχμές για τη στάση των τραπεζών στη συζήτηση, η οποία πάντως ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η Εθνική και η Eurobank φέρονται ειδικότερα να έχουν αντιρρήσεις στις προτάσεις Δένδια, για λόγους επισφάλειας.

«Συνήθως τις ρυθμίσεις καλό είναι να τις κάνεις αμέσως προτού τις ανακοινώσεις», είχε δηλώσει με νόημα προχθές αργά τη νύχτα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Mega, εκφράζοντας εμμέσως την ανησυχία ότι θα σταματήσει η αποπληρωμή των δανείων όπως έγινε και με τις οφειλές προς την Εφορία.

Ο κ. Δένδιας δέχτηκε, εν τω μεταξύ, εκτός από τα υπόγεια «συντροφικά μαχαιρώματα» και δημόσια πυρά από το ΠΑΣΟΚ, με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαππα και Δημήτρη Καρύδη να επιβεβαιώνουν ότι οι προτάσεις που έκανε για τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι προσωπικές και πως δεν έχουν συμφωνηθεί ούτε με τον κυβερνητικό εταίρο.

Στο μέσον της νέας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης βρίσκονται βέβαια άλλη μία φορά οι πολίτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τελικά ακόμη ποια ρύθμιση πρέπει να περιμένουν.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια συνδέεται και με την προστασία με τους πλειστηριασμούς, καθώς με αυτή πρέπει να καλυφθεί το κενό που αφήνει η λήξη ισχύος της διάταξης Χατζηδάκη στο τέλος του έτους.

«Σφήνα» στην κυβερνητική αναταραχή μπήκαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταθέτοντας δική τους πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια, την οποία συνυπογράφει μάλιστα ο Βύρων Πολύδωρας, προϊδεάζοντας για μία απόπειρα συσπείρωσης των υπολοίπων της αντιμνημονιακής δεξιάς με την ελπίδα επιβίωσης στις επόμενες εθνικές κάλπες και αντίστασης στην προσπάθεια «απορρόφησης» από τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την προεδρική εκλογή.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες

Θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο χωρίς κανένα κριτήριο

Υπερεξουσίες στις τράπεζες, που θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο, βλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης στη «ρύθμιση Δένδια» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σκληρή κριτική ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης στην κυβέρνηση και την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι κινείται προς όφελος των τραπεζών.

«Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Νίκο Δένδια σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών και τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μια πλήρως αποτυχημένη απόπειρα ρύθμισης του προβλήματος προς όφελος των τραπεζών» σημειώνει ο Γ. Σταθάκης και συμπληρώνει ότι «οι τράπεζες θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο χωρίς κανένα νομικά προσδιορισμένο κριτήριο».

Η «Ε» με σειρά άρθρων και παρεμβάσεών της είχε προειδοποιήσει για την εκχώρηση υπερεξουσιών στις διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών, που ούτε λίγο ούτε πολύ θα αποφασίζουν ποια εταιρεία θα διασώζεται, ποιος επιχειρηματίας θα... τελειώνεται, θα αποβούν δηλαδή ρυθμιστές και εκκαθαριστές του εγχώριου επιχειρείν στην πιο ιστορική περίοδο της μεταπολίτευσης. Κερκόπορτα για τους δανειστές τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωνε στις 2 Μαρτίου 2014 η «Ε», ενώ πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τραπεζοκεντρική την πρόταση νόμου που προωθούσε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επισημαίνει τον κυρίαρχο ρόλο που «προσφέρεται» στις τράπεζες, ενώ τονίζει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «σχέδιο άλωσης της ιδιωτικής περιουσίας».

Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφερόταν στο ότι οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται μετοχικά και εξαρτώνται κεφαλαιακά από το ΤΧΣ (δηλαδή το Δημόσιο, τους φορολογουμένους) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 66,93% για την Alpha Bank και φτάνει μέχρι το 35,41% στην περίπτωση της Eurobank. Επίσης, δεν γινόταν αναφορά στην προοπτική νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με συνέπεια τον περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου (σε βάρος του Δημοσίου) επ' ωφελεία των νέων μετόχων. Σημειωτέον πως στο δεύτερο κύκλο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έγινε τον Απρίλιο-Μάιο, το μεγαλύτερο μέρος από τα 8,3 δισ. ευρώ καλύφθηκε από το λεγόμενο «ξένο κεφάλαιο» στο οποίο περιλαμβάνονται από στυγνοί παίκτες (J. Paulson, G. Soros κ.ά.) μέχρι συντηρητικά ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια.

Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει ή δεν θεωρεί της παρούσης να προβάλει τη θέση του σε βάθος εύλογου χρόνου όπου πλειοψηφία στις τράπεζες θα είναι το λεγόμενο «ξένο κεφάλαιο» άρα θα έχει αμεσότερη πρόσβαση και στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Από τον Ιανουάριο (στις 17 Ιανουαρίου 2014) η «Ε» έγραφε για «Δούρειο Ιππο μέσω των "κόκκινων" δανείων» και πως «...το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εισέρχεται στην τελευταία φάση αναδιάταξης, η οποία θα υλοποιηθεί παραλλήλως με... αναδιάρθρωση εκ βάθρων των πιο σημαντικών τομέων του ελληνικού επιχειρείν».

Η θέση του Γ. Σταθάκη είναι ξεκάθαρη προειδοποιώντας πως η πρωτοβουλία Δένδια παρουσιάζει την καινοφανή πρόβλεψη να εκχωρεί στις τράπεζες το δικαίωμα να επιλέγουν ποια χρέη προς την κεντρική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κουρεύονται και ποια όχι».

«Οι εφιαλτικές αυτές ρυθμίσεις αν εφαρμοστούν θα ανοίξει ένα πεδίο υπερεξουσιών του τραπεζικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να αναδιαρθρώσει κάθε οικονομικό κλάδο και τοπική οικονομία σύμφωνα με τις επιδιώξεις του».

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τράπεζες
Δάνεια
Υπουργείο Ανάπτυξης
Για το ίδιο θέμα
Ατσαλοι και επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί Δένδια

....