Ηλεκτρονική Έκδοση

Ντράγκι: Νέα μη συμβατικά μέτρα από την ΕΚΤ

Μη συμβατικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας στην ευρωζώνη σχεδιάζει η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι και γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ανέφερε ότι ελήφθη ομόφωνα απόφαση από το 24μελές Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δοθεί εντολή στο προσωπικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος να «προετοιμάσουν έγκαιρα περαιτέρω μέτρα προς εφαρμογή, εάν αυτό απαιτηθεί».
 
Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου προτού η ΕΚΤ μετακινηθεί στα νέα της γραφεία, στους δίδυμους ουρανοξύστες 45 ορόφων στο ανατολικό τμήμα της Φρανκφούρτης, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι θα ήταν «πρόωρο» να συζητηθεί δημόσια ποια εργαλεία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να αναζωογονηθεί η οικονομία της ευρωζώνης. Πάντως, επέμεινε ότι η απόφαση να ληφθούν μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, εάν απαιτείται, ήταν ομόφωνη.
 
Οι περισσότεροι παράγοντες των χρηματαγορών προεξοφλούν ότι με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να βρίσκονται πλέον πάρα πολύ κοντά στο μηδέν, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ενσκήψει αποπληθωρισμός.
 
Ο τρόπος που θα προχωρήσει η Τράπεζα δεν είναι απολύτως σαφής, όμως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ή/και εταιρικών ομολόγων.
 
Ο Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η κατάσταση στην 18μελή ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει εξασθένηση της ορμής της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η ΕΚΤ να αναθεωρήσει εκ νέου επί τα χείρω της προβλέψεις της για την πορεία της.
 
«Οι πληροφορίες αυτές πλέον έχουν ενσωματωθεί στις πιο πρόσφατες προβλέψεις ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών, κάτι που κατατείνει σε μια αναθεώρηση προς το κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ με ορίζοντα το 2016» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να μειώσουν τις επενδύσεις. 
 
Οι περισσότεροι από τους αναλυτές δεν περιμένουν το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις αρχές του 2015, αφού δοθούν στη δημοσιότητα οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, τον Δεκέμβριο.
 
Στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκμηδενίστηκε το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, ενδέχεται να περιέπεσε και τυπικά σε ύφεση.
 
Πριν λίγες ημέρες, υπήρξαν επικριτικά δημοσιεύματα για τον τρόπο που ασκεί την διοίκηση της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι, αλλά και για την εξάρτησή του από μια ολιγομελή ομάδα συμβούλων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκρουσε τις επικρίσεις αυτές δηλώνοντας πως είναι «μάλλον φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα ζητήματα».
«Συμβαίνει παντού», σχολίασε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις οι οποίες γίνονται στην Fed των ΗΠΑ, ή στην Ιαπωνία, ή στη Βρετανία.
 
Υποστήριξε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχουν «συνασπισμοί», ούτε ένα «χάσμα» μεταξύ «βορρά και νότου».
 
Το ευρώ υποχώρησε κι άλλο έναντι του δολαρίου, σε ιστορικό χαμηλό διετίας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ έπεφταν μετά τις δηλώσεις Ντράγκι.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Για το ίδιο θέμα
ΕΚΤ: Κράτησε τα επιτόκια στο 0%

....