Ηλεκτρονική Έκδοση

Κρίση και πόλεμοι στη σύνοδο του G20

Ζητήματα ασφάλειας, η ουκρανική κρίση και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου της Ομάδας των 20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ είπε ότι οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση τρόπων δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Διαδηλωτές καυτηριάζουν την απόφαση Αμποτ να εξαιρέσει από την ατζέντα των εργασιών της G20 το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, βάζοντας τα κεφάλια τους στην άμμο Διαδηλωτές καυτηριάζουν την απόφαση Αμποτ να εξαιρέσει από την ατζέντα των εργασιών της G20 το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, βάζοντας τα κεφάλια τους στην άμμο Τις εργασίες της συνόδου κορυφής θα  απασχολήσει επίσης η θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο αποκλεισμός των διόδων φοροδιαφυγής για τις μεγάλες πολυεθνικές. Ο αυστραλός πρωθυπουργός επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι είναι μεν πολύ σημαντικό αλλά πρέπει να συζητηθούν άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Το ζήτημα της Ουκρανίας αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στους ευρωπαίους συμμάχους του, την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υπονόμευση των διεθνών εμπορικών θεσμών, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα "σφάλμα" το οποίο ελπίζει ότι "τελικά" θα διορθωθεί. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δηλώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας , για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, πλήττουν την ρωσική, αλλά και την παγκόσμια, οικονομία. Πάντως αναφέρει ότι δεν προτίθεται να φέρει το θέμα των κυρώσεων στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής του G20, διότι "δεν έχει νόημα".

Περίπου 6.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στο Μπρίσμπεϊν για την ασφαλή διεξαγωγή της συνόδου καθώς 27 διαφορετικές ομάδες έχουν λάβει έγκριση να διαδηλώσουν σε καθορισμένες περιοχές και χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνοδος G20
Αυστραλία

....